Sałatka ziemniaczana z cytrynowym pesto
Powoli topnieje śnieg, a najbardziej depresyjny dzień w roku dobiega końca. Ciesz się, przetrwałeś kolejny poniedziałek! Możesz w spokoju zamknąć się w domu i jeść… bez wyrzutów sumienia uczcić ten fakt :P
Dziś przepis na typowo zimową sałatkę, sycącą i pożywną.
Inne potrawy z ziemniaków <3 które pojawiły się na blogu:
Zupa z młodych ziemniaków,
Zapiekanka,
Chleb ziemniaczano-orkiszowy.
A tutaj przepis na klasyczne pesto bazyliowe.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sałatka:
1,5 kg ziemniaków sałatkowych
1 duży brokuł
100 ml słoik kaparów
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie)
sól i świeżo mielony pieprz
pesto:
1 krzaczek bazylii
1/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki nerkowców
1 ząbek czosnku
3 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
sól
PRZYGOTOWANIE
pesto:
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie blenderem. Gęstość możesz regulować ilością dodanej wody lub oliwy, powinno być dość gęste :)
sałatka:
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie (ale nie rozgotowane). Odstaw do ostygnięcia, pokrój w kostkę.
- Brokuły ugotuj na parze albo w lekko osolonej wodzie, powinny być al dente (od razu po gotowaniu wrzuć je do zimnej wody, dzięki temu zachowają intensywny kolor).
- Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
- Kapary odsącz z zalewy.
- Teraz umieść wszystkie składniki w misce, dodaj przygotowane wcześniej pesto i wymieszaj.
Ziemniak dobry na wszystko :). Fajny przepis!
THX :)