Sałatka ziemniaczana z cytrynowym pesto

Powoli topnieje śnieg, a najbardziej depresyjny dzień w roku dobiega końca. Ciesz się, przetrwałeś kolejny poniedziałek! Możesz w spokoju zamknąć się w domu i jeść… bez wyrzutów sumienia uczcić ten fakt :P

Dziś przepis na typowo zimową sałatkę, sycącą i pożywną.

Inne potrawy z ziemniaków <3 które pojawiły się na blogu:
Zupa z młodych ziemniaków,
Zapiekanka,
Chleb ziemniaczano-orkiszowy.

A tutaj przepis na klasyczne pesto bazyliowe.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

sałatka:
1,5 kg ziemniaków sałatkowych
1 duży brokuł
100 ml słoik kaparów
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie)
sól i świeżo mielony pieprz

pesto:
1 krzaczek bazylii
1/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki nerkowców
1 ząbek czosnku
3 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
sól

PRZYGOTOWANIE

pesto:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie blenderem. Gęstość możesz regulować ilością dodanej wody lub oliwy, powinno być dość gęste :)

sałatka:

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie (ale nie rozgotowane). Odstaw do ostygnięcia, pokrój w kostkę.
  2. Brokuły ugotuj na parze albo w lekko osolonej wodzie, powinny być al dente (od razu po gotowaniu wrzuć je do zimnej wody, dzięki temu zachowają intensywny kolor).
  3. Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
  4. Kapary odsącz z zalewy.
  5. Teraz umieść wszystkie składniki w misce, dodaj przygotowane wcześniej pesto i wymieszaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.