Przyprawa za’atar / zatar / za’tar
Za’atar / zatar / za’tar / zaatar – to przyprawa kuchni bliskiego wschodu (w Iranie serwują go do niemalże każdej potrawy). W Libanie nazwą tą określa się dziko rosnący tymianek, oraz przyprawę w której skład wchodzi. W sklepach z żywnością arabską można nabyć gotową mieszankę, ale ja wolałam zrobić ją sobie sama.
Za’atar idealnie smakuje z oliwą na libańskim chlebie, focacci, pizzy, jako dip (wystarczy wymieszać z oliwą), na wszelkiego rodzaju roślinnych pastach do kanapek i tortilli, w sałatkach, jako dodatek do ulubionego falafela czy hummusu. Jest to jedna z takich przypraw, które szybko się nie znudzą.
W jej skład wchodzi m.in. sumak (Rhus). Jest to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Jako przyprawa uprawiany głównie na Sycylii i w Libanie. Jako roślina ozdobna w wielu krajach (m.in. w Polsce). Sumak ma właściwości ściągające, dobrze wpływa na przewód pokarmowy, poprawia i ułatwia trawienie (dzięki czemu jest doskonały do potraw strączkowych), reguluje pracę żołądka, zapobiega biegunkom. Sumak jest przyprawą bardzo popularną w kuchni arabskiej, gdzie m.in. zastępuje cytrynę, a ze względu na kolor dodaje się go do barwienia potraw z ryżu i makaronu.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1/3 szklanki tymianku
2 łyżki majeranku
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki sumaku
1/6 łyżeczki kuminu
1/6 łyżeczki kolendry
1/6 łyżeczki zmielonych ziaren kopru włoskiego
1/6 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- Sezam upraż na suchej patelni do momentu aż zacznie pachnieć i stanie się złocisty w kolorze.
- Pozostałe składniki utrzyj w moździerzu, dodaj do nich sezam, wymieszaj łyżką i umieść w zakręcanym słoiku.
BRAK KOMENTARZY