Bezglutenowy piernik w polewie czekoladowej
Piernik to jedno z moich ulubionych ciast, a zwłaszcza jesienią, kiedy częściej potrzebuję pocieszenia i rozgrzania, które zapewniają zawarte w nim przyprawy korzenne. W końcu udało mi się zrobić szybki i prosty w przygotowaniu bezglutenowy! Polecam upiec na nadchodzące w grudniu okazje lub też bez.
Jest jedna ważna zasada dotycząca wypieków na sodzie oczyszczonej, przed rozpoczęciem pracy należy nagrzać piekarnik, a ciasto umieścić w nim jak najszybciej po zmiksowaniu składników. Soda działa szybko i jeśli ciasto poczeka, to po prostu nie urośnie. Wiem o tym dobrze, bo często mi się to w przeszłości przydarzało :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
mokre:
3/4 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju*
6 łyżek melasy**
1 łyżka octu jabłkowego
1/3 szklanki ksylitolu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki wody
suche:
2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
polewa:
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki kakao
1 łyżka ksylitolu
1-3 łyżki mleka roślinnego***
* kokosowy musisz rozpuścić by był płynny, ale każdy inny tez się nada
** lub słodkiego syropu lub miodu jeśli go używasz
***ilością mleka regulujesz sobie pożądaną konsystencję.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Mielone siemię lniane zalej wodą, zostaw na 10 minut.
- Mleko, olej, melasę i ksylitol umieść w małym garnku, podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się ksylitolu. Zostaw do ostygnięcia, dodaj ocet i papkę z siemienia lnianego.
- Suche składniki wymieszaj łyżką, dolej do nich mokre i dokładnie zmiksuj. Wylej od razu do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 45 minut.
- Składniki na polewę umieść w garnku, wymieszaj aż się połączą, udekoruj gorącą polewą ciasto.
BRAK KOMENTARZY