Klopsiki z soczewicy i ryżu

Czasem przepis pisze się sam, zaglądam do lodówki, znajduję resztki z poprzedniego dnia i postanawiam je wykorzystać. Tym razem z soczewicy i ryżu ulepiłam klopsiki, jednego dnia jadłam je po włosku (z sosem pomidorowym i wegańskim parmezanem), a drugiego po szwedzku (z sosem pieczeniowym, puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem oraz konfiturą z żurawiny – link do przepisu).


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1 szklanka ryżu
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka oleju
1 duża cebula
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki przyprawy do pulpetów
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych lub mąki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu

TIP: To jest danie z serii zero warte, powstało z ryżu i soczewicy które zostały z dnia poprzedniego, z przygotowania innej potrawy (indyjskiego dhal – link do przepisu).

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż i soczewicę ugotuj oddzielnie, aż będą całkowicie miękkie.
  2. Cebulę podsmaż na odrobinie oleju, aż będzie złocista.
  3. Siemię lniane zalej wodą i odstaw na 10-15 minut.
  4. Odcedzoną z wody soczewicę i ryż umieść w misce, dodaj cebulę oraz pozostałe składniki (papkę z siemienia lnianego również). Dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki (postaraj się troszkę rozgniatać masę w trakcie mieszania).
  5. Z gotowej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, smaż na odrobinie oleju. Podawaj z makaronem, sosem pomidorowym i wegańskim parmezanem z orzechów lub z puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem i konfiturą z żurawiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.