Brownie z fasoli
Robiłam je już kiedyś i nadszedł czas na powtórkę! Mocno czekoladowe, kremowe, słodkie, bezglutenowe i zrobione z fasoli. Puszki są teraz bardzo na czasie, na pewno znajdziesz jakieś wśród pandemicznych zapasów ;)
Ja w swoich wypiekach staram się używać ksylitolu, aby obniżyć kaloryczność, ale każda inna substancja słodząca będzie spoko. Brownie jest bezglutenowe, zamiast mąki zastosowałam moje ulubione, drobno zmielone migdały (możesz je zastąpić innymi zmielonymi orzechami). Z wierzchu posypałam ciasto migdałami, ale można polać je rozpuszczoną gorzką czekoladą (wystarczy rozpuścić tabliczkę z odrobiną mleka, polać i poczekać aż zastygnie).
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 puszki fasoli czerwonej (2 x 400 g)
1 szklanka zmielonych migdałów
1/2 szklanki kakao w proszku
8 łyżek ksylitolu
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
+ garść migdałów do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Fasolę umieść w durszlaku, przepłucz zimna wodą i odsącz.
- Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na gładką masę.
- Gotową masę umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp z wierzchu pokruszonymi migdałami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 30-40 minut.
Beans & almonds brownie (glutenfree)
RECIPE
INGREDIENTS
2 cans of red beans (2 x 400 g)
1 cup ground almonds
1/2 cup cocoa powder
8 tbsp of xylitol
4 tbsp of coconut oil
2 tsp of vanilla extract
1 tsp of baking powder
pinch of salt
+ a handful of almonds for decoration
PREPARATION
- First, rinse your beans in cold water to wash that liquid away.
- Place all ingredients in a bowl and blend until smooth.
- Pour your dough into a baking tin lined with baking paper and sprinkle with crushed almonds on top.
- Put in a preheated oven (175 celsjus degrees) for about 30-40 minutes.
BRAK KOMENTARZY