Risotto ze szparagami i pistacjami

Sezon na szparagi, czas start! Były już szparagi zielone z sosem cytrynowym (holenderskim), a tym razem wylądują w risotto wraz z pistacjami.

Czy może być smaczniej!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

500 g szparagów
1/2 szklanki solonych pistacji
1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
1 cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Szparagi obierz, odetnij zgrubiałe końcówki dolne i ugotuj w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej gotować je pionowo, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Trwa to ok 10 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj  posiekaną w kostkę cebulę, a gdy będzie szklista drobno posiekany ząbek czosnku.
  3. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aby go olej oblepił z każdej strony.
  4. Teraz dolej wina, wymieszaj i poczekaj aż odparuje alkohol. Dolej połowę bulionu. Gotuj aż ryż go wchłonie.
  5. Pistacje obierz z łupinek i podpraż na suchej patelni.
  6. Gdy risotto będzie już prawie gotowe dodaj do niego pocięte w 3 cm kawałki szparagi i podprażone pistacje, wymieszaj.
  7. Podawaj posypane wegańskim parmezanem lub świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.