Risotto ze szparagami i pistacjami
Sezon na szparagi, czas start! Były już szparagi zielone z sosem cytrynowym (holenderskim), a tym razem wylądują w risotto wraz z pistacjami.
Czy może być smaczniej!
PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI
500 g szparagów
1/2 szklanki solonych pistacji
1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
1 cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- Szparagi obierz, odetnij zgrubiałe końcówki dolne i ugotuj w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej gotować je pionowo, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Trwa to ok 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną w kostkę cebulę, a gdy będzie szklista drobno posiekany ząbek czosnku.
- Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aby go olej oblepił z każdej strony.
- Teraz dolej wina, wymieszaj i poczekaj aż odparuje alkohol. Dolej połowę bulionu. Gotuj aż ryż go wchłonie.
- Pistacje obierz z łupinek i podpraż na suchej patelni.
- Gdy risotto będzie już prawie gotowe dodaj do niego pocięte w 3 cm kawałki szparagi i podprażone pistacje, wymieszaj.
- Podawaj posypane wegańskim parmezanem lub świeżo mielonym pieprzem.
TAGI
KATEGORIA
tu chyba nie trzeba zbyt wiele komentować, pistacje i szparagi „mówią” same za siebie – niebo w gębie! :)
yesssss ;)