Colesław z młodej kapusty (wegański)

Długo mnie tu nie było, w tym czasie zmieniło się moje miejsce zamieszkania i pora roku. Nadeszła wiosna, wyczekiwane miesiącami słońce, młode ziemniaki i truskawki. Warzywa kupione na bazarze przypomniały mi o klasycznej surówce colesław, która przygotowana z młodej kapusty, marchewki i dymki zyskała nowy lepszy wymiar! Szkoda marnować czas na pisanie, zabieraj się do roboty, przepis poniżej.

Colesław z młodej kapusty (wegański) – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 główka młodej kapusty
2-4 marchewki
1 dymka

Sos:
ok. 100 g majonezu*
1 jogurt naturalny bez dodatku cukru**
1 łyżka soku z limonki***
1 łyżeczka ksylitolu****
szczypta soli
szczypta pieprzu
odrobina wody lub niesłodzonego roślinnego mleka 

*użyłam wegańskiego majonezu Cremajo o obniżonej zawartości tłuszczu, ale możesz użyć innego
**użyłam jogurtu kokosowego PlantOn bez dodatku cukru, ale możesz go zastąpić innym lub kwaśną śmietaną PlantOn
***lub cytryny
****lub innej substancji słodzącej czy też cukru (możesz również ten składnik pominąć)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę drobno posiekaj przy pomocy noża lub specjalnej krajalnicy (ja używam do tego celu krajalnicy Benriner) i umieść w misce.
  2. Następnie obierz marchew i zetrzyj na grubych oczkach tarki lub na specjalnej krajalnicy do tej samej miski.
  3. Dymkę drobno posiekaj i umieść wraz z pozostałymi warzywami. Wymieszaj.
  4. Składniki na sos umieść w wysokim naczyniu i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody lub niesłodzonego roślinnego mleka by ją poprawić.
  5. Surówkę zalej sosem i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem jeśli uznasz, że jest to potrzebne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.