Colesław z młodej kapusty (wegański)
Długo mnie tu nie było, w tym czasie zmieniło się moje miejsce zamieszkania i pora roku. Nadeszła wiosna, wyczekiwane miesiącami słońce, młode ziemniaki i truskawki. Warzywa kupione na bazarze przypomniały mi o klasycznej surówce colesław, która przygotowana z młodej kapusty, marchewki i dymki zyskała nowy lepszy wymiar! Szkoda marnować czas na pisanie, zabieraj się do roboty, przepis poniżej.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 główka młodej kapusty
2-4 marchewki
1 dymka
Sos:
ok. 100 g majonezu*
1 jogurt naturalny bez dodatku cukru**
1 łyżka soku z limonki***
1 łyżeczka ksylitolu****
szczypta soli
szczypta pieprzu
odrobina wody lub niesłodzonego roślinnego mleka
*użyłam wegańskiego majonezu Cremajo o obniżonej zawartości tłuszczu, ale możesz użyć innego
**użyłam jogurtu kokosowego PlantOn bez dodatku cukru, ale możesz go zastąpić innym lub kwaśną śmietaną PlantOn
***lub cytryny
****lub innej substancji słodzącej czy też cukru (możesz również ten składnik pominąć)
PRZYGOTOWANIE
- Kapustę drobno posiekaj przy pomocy noża lub specjalnej krajalnicy (ja używam do tego celu krajalnicy Benriner) i umieść w misce.
- Następnie obierz marchew i zetrzyj na grubych oczkach tarki lub na specjalnej krajalnicy do tej samej miski.
- Dymkę drobno posiekaj i umieść wraz z pozostałymi warzywami. Wymieszaj.
- Składniki na sos umieść w wysokim naczyniu i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody lub niesłodzonego roślinnego mleka by ją poprawić.
- Surówkę zalej sosem i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem jeśli uznasz, że jest to potrzebne.
BRAK KOMENTARZY