Sałatka truskawka & avocado

Nie lubię koloru czerwonego, ale muszę wybaczyć truskawkom, nie wybierały go :P Wiem, że o tej porze roku sprowadzane są z południa Europy i prawdopodobnie w składzie mają znacznie więcej niż bym chciała … wolę chyba żyć w nieświadomości. Po prostu musiałam je mieć do sałatki! Awokado idealnie wpasowało się kolorem i kontrastującym smakiem, a reszta składników zrobiła sycący background.

Awokado – jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E (które działają jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a), oraz jednonienasycone tłuszcze (które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi). Owe tłuszcze zawarte w awokado zawierają fitoskładnik beta-sitosterol, którego działanie obniżające poziom LDL (tzw. zły cholesterol) i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. dobry cholesterol) we krwi. Awokado zawiera również witaminę B6, kwas foliowy (foliany zmniejszają ryzyko udaru), karotenoid – luteinę (antyoksydant), potas, rozpuszczalny błonnik (pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi), kwas oleinowy, polifenole i flawonoidy (które posiadają właściwości przeciwzapalne).


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

sałatka:
1 awokado
250 g truskawek
2 szklanki kaszy jaglanej / lub komosy ryżowej (ilość po ugotowaniu)
1/2 pęczka kolendry / lub więcej jak lubisz
1/2 szklanki migdałów nie łuskanych
1 łyżka nasion chia
3 łyżki kiełków (ja dałam sojowe)
opcjonalnie można dodać garść młodego szpinaku

sos:
1/4 szklanki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka octu winnego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni do momentu, aż zacznie pachnieć (tylko nie przypal). Zalej wrzącą wodą w proporcji 1:2 (kasza:woda) i gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem nie mieszając. Gdyby w trakcie okazało się, że kasza jest nadal za twarda, a cała woda odparowała, dolej nieco więcej wody. Jak będzie gotowa zdejmij z gazu, aby ostygła.
  2. Wymieszaj w szklance składniki na sos.
  3. Awokado obierz ze skórki, potnij w kostkę lub półksiężyce. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i potnij w plasterki. Posiekaj drobno kolendrę. Wszystko wrzuć do miski i wymieszaj.
  4. Do warzyw dodaj ostudzoną kaszę jaglaną oraz sos i dokładnie wymieszaj. Thats all :P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.