Naleśniki bezglutenowe owsiane

Dieta bezglutenowa to nie jest chwilowa moda, dla niektórych przymus narzucony przez problemy zdrowotne, dla innych wybór podyktowany przez ciało i jego reakcje, chęć schudnięcia. Zawsze uważałam, że całkowite odstawienie glutenu to najgorsza rzecz jaka mogłaby mnie spotkać. Ale stało się i będzie to kolejne ograniczenie do którego postaram się podejść kreatywnie. Pojawi się więcej przepisów bez glutenu, cukru, soi i mam nadzieję, że zostaniesz tu ze mną ;)

Na pierwszy ogień idą naleśniczki, w wersji mini bo musiałam przetestować nową patelnię.

Naleśniki bezglutenowe owsiane – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 1

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej*
1/2 szklanki mąka z ryżu kleistego
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 szklanka mleka roślinnego
1,5 szklanki wody
3 łyżki siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli

+ kilka jabłek, łyżka ksylitolu, łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego (z tego zrobisz nadzienie) lub gorzka czekolada bez cukru

*np. takiej

TIP: Mąkę z ryżu kleistego możesz zastąpić zwykłą ryżową (robiłam i z takiej) jednak sprężystość i konsystencja naleśników zawierających mąkę z ryżu kleistego są lepsze. Ilość wody jest dość umowna, lepiej najpierw dodać jej nieco mniej i dodać w razie potrzeby tuż przed smażeniem.

PRZYGOTOWANIE

  1. Siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą i pozostaw na kilka minut.
  2. Olej kokosowy rozpuść wkładając słoik pod strumień ciepłej wody.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj mikserem.
  4. Pozostaw na 15 minut i wymieszaj ponownie.
  5. Smaż na odrobinie oleju, a jeśli masz dobrą patelnie to bez ;)
  6. Przykładowe nadzienie: Jabłka obierz ze skóry, pokrój w kostkę i posmaż z ksylitolem (lub innym cukrem) i olejem kokosowym aż będą miękkie. Druga opcja to posypać naleśniki pokruszoną gorzką czekoladą (jak będą ciepłe to fajnie się roztopi).

TIP: Naleśniki bezglutenowe są o wiele bardziej delikatne podczas smażenia niż te ze zwykłej mąki. Dlatego musisz obchodzić się z nimi nieco inaczej, żeby nie podziurawić, czekaj aż z jednej strony dobrze się podsmażą, a potem przewracaj na drugą. Najlepiej pozostaw do lekkiego przestygnięcia, zanim zawiniesz w nie farsz, staną się wtedy mniej kruche.


Gluten free oat pancakes

Naleśniki bezglutenowe owsiane – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 1

INGREDIENTS

1 cup of gluten-free oat flour*
1/2 cup of sticky rice flour
2 tbsp of corn starch
1 cup of plant-based milk
1,5 cup of water
3 tbsps flaxseed + 3 bsp of warm water
3 tbsps of coconut oil
pinch of salt

+ a few apples, a spoon of xylitol, a teaspoon of unrefined coconut oil (make the filling with this)

TIP: You can replace sticky rice flour with regular rice flour, however, the elasticity & consistency of pancakes containing sticky rice flour are better.

PREPARATION

  1. Combine flaxseed with warm water and leave for a few minutes.
  2. Dissolve the coconut oil by putting the jar under a stream of warm water.
  3. Place all the ingredients in a bowl and mix it.
  4. Leave for 15 minutes and mix again.
  5. Fry on a little oil (if you have good pan – without oil ;)
  6. Filling: Peel the apples, cut into cubes and fry with xylitol (or other sugar) and coconut oil until they are soft.

TIP: Gluten-free pancakes are much more delicate when frying than those on regular flour. So you have to treat them a bit differently, wait until golden on one side and then turn over to the other. It’s best to let it cool slightly before you stuff into it, it will become less fragile.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.