Naleśniki z waniliowym serem z tofu
W taką pogodę głód to złudzenie, które każe iść chłonąć wiatr, przestrzeń i nieskończone ilości płynów. Ląduję na plaży, na basenie, w knajpach, na parkowych ławkach, uciekam od lepkiego powietrza z domu.
No chyba że muszę pracować, to wtedy smutek, zostaję i za menu lokalu odpowiadam sama… tak jak dziś, wjechały pełnoziarniste naleśniki z waniliowym nadzieniem z tofu, borówkami i syropem klonowym. Klasyczny posiłek z baru mlecznego, wczesnych lat 90, podany na zimno…powrót do przeszłości smakuje właśnie tak!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1-1,5 szklanka wody*
1/4 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
*zależy od konsystencji ciasta, lepiej najpierw dodać mniej i potem rozwodnić. Jeżeli o konsystencję to tworzy ją również mleko więc musisz obserwować z którym dokładnie rodzajem mleka najlepiej ci te naleśniki wychodzą, mi z Alpro Soya Unsweetened.
nadzienie:
2 kostki tofu
sok z 1 cytryny
4 łyżeczki cukru waniliowego z nasionkami wanilii (lub to co wyskrobiesz z wnętrza laski wanilii + więcej syropu klonowego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3-5 łyżek syropu klonowego
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki mleka ryżowego lub jogurtu (jeśli tofu jest zbyt suche)
TIP: W zależności od upodobań do nadzienia dodaj skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Na wierzch naleśników ładujesz ulubione sezonowe owoce, odrobinę syropu klonowego lub daktylowej melasy, pokruszone orzechy, migdały. Mąkę pełnoziarnistą możesz wymieszać ze zwykłą 1:1 jeśli wolisz zwykłe, białe naleśniki.
PRZYGOTOWANIE
ciasto:
- Do dużej miski przesiej mąkę.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 15 minut.
- Usmaż naleśniki na odrobinie oleju rzepakowego.
nadzienie:
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
- Naleśniki wypełnij nadzieniem, złóż w trójkąty i lekko podsmaż z obu stron przed podaniem.
BRAK KOMENTARZY