Drożdżowe rollsy z białym makiem i karmelem
Jestem tu już 3 lata i planuję zostać… od teraz każde urodziny planuję świętować z Tobą :P
Zabawa polega na tym, że zaproszę Cię do siebie zdalnie i telepatycznie, zjesz mój tort jak go sobie sam upieczesz, ale zjesz taki sam jak ja i nie będzie to tort. Dzisiejszy dzień uczcimy drożdżowymi roladkami nadziewanymi białym makiem z bakaliami, udekorowanymi – najlepszym bo słonym – karmelem z mleka kokosowego.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
nadzienie:
400 g białego maku
150 g migdałów
50 g orzechów pekan
50 g orzechów laskowych
1/2 szklanki ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki mleka roślinnego
50 g drobno posiekanych suszonych fig
2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
aromat migdałowy i pomarańczowy (opcjonalnie)
ciasto:
35 g świeżych drożdży
250 ml mleka roślinnego
4 szklanki mąki tortowej
4-6 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
szczypta soli
+ lukier z tego przepisu lub karmel z tego przepisu
PRZYGOTOWANIE
nadzienie:
- Mak umieść w garnku, zalej wodą i zagotuj. Pozostaw go na kuchence na ok. 30 minut, co jakis czas mieszając.
- W tym samym czasie migdały zalej wrzątkiem. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Dzięki temu łatwo je będzie obrać ze skórek.
- Migdały, orzechy laskowe i pekan zblenduj na drobne kawałki.
- Ugotowany mak odsącz na sicie i pozostaw do ostygnięcia (nie musi być całkowicie zimny, ważne aby nie był gorący).
- Olej kokosowy, ksylitol i mleko podgrzej do momentu aż wszystko się ładnie połączy.
- W dużej misce umieść mak, migdały, orzechy pecan, dolej słodki syrop i dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz przy pomocy blendera z metalowym ramieniem zmiel wszystko dokładnie.
- Do gotowej masy dodaj drobno posiekane figi, skórkę pomarańczową i aromat.
- Masę możesz umieścić na noc w lodówce, aby mak nabrał więcej smaku.
ciasto:
- Mleko pogrzej do temperatury ok. 40 stopni. Zdejmij z kuchni, dodaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieść rozpuszczony olej, ksylitol, sól, przesiej do niego mąkę, a na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Teraz wyrób ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (wyrabiaj je ok. 10 minut, aby aktywować gluten ;). Ciasto umieść w misce wysmarowanej olejem, przykryj czystą ścierka i pozostaw na min. 1 h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie umieść ciasto na blacie i wyrabiaj chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Podziel na 2 części.
- Po kolei obydwie rozwałkuj na prostokąt, z wierzchu rozprowadź nadzienie i zwiń całość w zwartą roladę.
- Roladę pokrój na kilka takich samych części, umieszczaj je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju kokosowego. Pozostaw na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
- Gotowe rollsy udekoruj lukrem lub karmelem i posyp drobno posiekanymi migdałami, orzechami pecan, skórką pomarańczową i figami.
White poppy seeds rolls with salted caramel & nuts
RECIPE
INGREDIENTS
filling:
400 g of white poppy seeds
150 g almonds
50 g pecan nuts
50 g of hazelnuts
1/2 cup xylitol
3 tbsp of coconut oil
3 tbsp of almond (or other plantbased) milk
50 g finely chopped dried figs
2 tbsp finely chopped orange peel
cake:
35 g fresh yeast
250 ml of almond (or other plantbased) milk
4 cup cake flour
4-6 tbsp of coconut oil
4 tbsp of unrefined cane sugar
pinch of salt
+ Frosting from this recipe or caramel with this recipe
PREPARATION
filling:
- Place white poppy seeds and water in a saucepan and cook on low heat for about 30 minutes.
- At the same time pour the almonds with boiling water. Set aside for 15 minutes. After this time they will be easy to peel.
- Grind almonds and pecans break into small pieces – using your blender.
- Sieve the poppy seeds and leave to cool (it does not have to be completely cold, important not to be hot).
- Place coconut oil, xylitol and milk in a saucepan and heat until everything is well combined.
- In a large bowl, pour poppy seeds, almonds, pecan nuts, add sweet syrup and combine. Blend until smooth.
- Add the finely chopped figs, orange peel and aroma.
- You can put the mass in the fridge overnight to add some more flavor.
cake:
- Heat milk to about 40 degrees. Remove from the oven, add 2 tbsp of flour, 1 tbsp of sugar and crushed yeast. Mix thoroughly and leave to rise (or until it double in size).
- In a large bowl, place the coconut oil, xylitol, salt, flour, and finally add the yeast leaven. Knead the dough until it is smooth and resilient. Place the dough in a greased oil pan, cover with a clean cloth and leave for min. 1 h to rise (or until it double in size).
- After this time put the dough on the counter and make a moment to get rid of air bubbles. Split into 2 parts.
- Both of them roll out into rectangle shape, coat with the filling and fold into rolls.
- Each roll cut into 6 (same size) parts, place them in a heat resistant dish, greased with a coconut oil. Leave for another 30 minutes to rise.
- Put in preheated to 180 degrees oven for about 25 minutes.
- Decorate rolls with icing or caramel and sprinkle with finely chopped almonds, pecan nuts, orange peel and figs.
rozpływam się na samą myśl o nich! genialne połączenie smaków :)
A co zrobić z orzechami laskowymi? w składnikach są, w przepisie już nie.
Poprawiłam ;)
Super. W sumie to się domyślilem. Jeszcze jedna rzecz do poprawki. W składnikach na nadzienie brakuje aromatu. Podejrzewam że chodzi o migdałowy. Taki dodałem bo dzisiaj będę piekł. Nadzienie już sie „przegryza” w lodówce. Warto też jeszcze wspomnieć w składnikach o dodatkach do posypania ciasta przed pieczeniem. Czasem czytam tylko skłaniki przed zakupami. Na szczeście fig, orzechów, skórki pomarańczowej zostało mi do dekorcji. Dzięki za przepis. Fajny blog!
Dzięki za sugestie. Ja czasem pisząc przepis „zjadam” literki i słowa :) tak już mam.
Też bym zjadał pisząc takie smakowite przepisy. :P