Tofurnik z chai karmelem i orzechami

Słodko tu ostatnio, a wszystko przez tą niekończącą się zimę. Kalendarz zmienił porę roku, ale chyba matka natura tego nie ogarnęła i nadal jest w porywach +10, czyli za mało!!! Czekam na słońce, bo jeśli ten zachmurzony świat potrwa jeszcze z tydzień dłużej, to moja dieta w 100% będzie się składała z ciast, a wszyscy wiemy co to oznacza :|

Ciasta z tofu często smakują nim samym i wtedy nie smakują mi. Ponieważ lubię tofu, prawie zawsze mam je w lodówce i uważam, że przy odrobinie chęci da się pozbyć sojowego posmaku. Desery z silken tofu, poza walorami smakowymi, mają miłą, aksamitną konsystencję i mogą uchodzić za zdrowe – tofu to w końcu spora ilość białka i mała tłuszczu. Są też łatwe do zrobienia nawet przez osoby nie posiadające super blendera. Jedyną wadą jest cena, chyba że ktoś ci je przywiezie z Berlina lub Pragi (tam jest tanie).

Ale wracając do słodkości i tofu, to po raz kolejny zrobiłam zaskakująco dobry tofurnik. Tym razem z karmelem o smaku herbaty chai (którą w tej chwili dość łatwo nabyć), korzennej, indyjskiej. Spód tym razem był czekoladowy z nerkowców, ale możesz zamienić go na korzenny, będzie pasował do polewy ;)

Na blogu pojawił się kiedyś przepis na chai masalę w wersji instant (możesz nią zastąpić zastosowane w przepisie torebki herbaty).


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 80 min.
Ilość porcji: tortownica 20 cm

SKŁADNIKI

spód:
1 szklanka nerkowców
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1-2 łyżeczki syropu klonowego

masa:
800 g silken tofu
5 łyżek oleju kokosowego
1/2 – 2/3 szklanki soku z cytryny
6 łyżek ksylitolu lub syropu klonowego
4 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

chai karmel:
1 puszka mleka kokosowego część stała
2 torebki herbaty chai (korzennej, indyjskiej)*
3 łyżki ksylitolu
1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i wymieszaj aż powstanie zwarta masa.
  2. Tortownicę wysmaruj odrobiną oleju kokosowego i rozprowadź na jej dnie gotową masę na spód. Powierzchnię wyrównaj przy pomocy łyżki. Wstaw do piekarnika na 10 min. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

chai karmel:

  1. Wszystkie składniki umieść w garnku, podgrzewaj (ogonki od torebek z herbatą pozostaw poza garnkiem ;), aż zauważysz że torebki z herbatą zaczynają puszczać kolor.
  2. Z biegiem czasu karmel będzie gęstniał, a ty sprawdzaj jego smak i wyjmij herbatę jak uznasz, że jego intensywność jest na odpowiednim poziomie.
  3. Karmel może być lejący lub gęsty, zależy jak lubisz. Jego konsystencję najłatwiej sprawdzić wstawiając małą próbkę na kilka chwil do lodówki.

masa:

  1. Rozpuść olej kokosowy na źródle ciepła, dodaj do niego ksylitol (lub syrop klonowy), ekstrakt z wanilii i poczekaj aż wszystko się połączy. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
  2. W misce umieść tofu, dodaj olej i pozostałe składniki, zblenduj na gładką masę.
  3. Teraz masę z tofu rozprowadź na gotowym spodzie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1h (UWAGA ten czas jest totalnie umowny, zależy od tego jak mocno wypieczony chcesz mieć tofurnik, jaki masz piekarnik i jakie tofu, za dużo zmiennych by móc go dokładnie oszacować).
  4. Upieczony tofurnik możesz pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby ostygł. Na koniec udekoruj wierzch karmelem i orzechami pecan (albo czym tam lubisz). Smacznego.


Tofu cheesecake with chai caramel & pecans

RECIPE

Preparation time: approx. 80 min
Serves: 20 cm cake tin

INGREDIENTS

crust:
1 cup cashews
2 tspsp cinnamon
pinch of salt
1-2 tsp maple syrup

mass:
800 g silken tofu
5 tbsp of coconut oil
1/2 – 2/3 cup lemon juice
6 tbsp maple syrup or xylitol
4 tbsps cornstarch
2 tsp vanilla extract

chai caramel:
1 can of coconut milk (stabile part)
2 bags of chai tea (spicy,Indian)*
3 tbsp of xylitol
1/8 tsp salt

PREPARATION

crust:

  1. Place all the ingredients in a blender and mix until well combined.
  2. Grease the cake tin with coconut oil and pour your crust on the bottom. Align the surface with a spoon.
  3. Put in the oven for 10 minutes. Remove and leave to cool.

chai caramel:

  1. Place all ingredients in a pot, heat until you notice that the tea bags begin to change the color of the milk.
  2. Over time, the caramel will thicken, and you check its taste and take out the tea bags when it’s „chai” enough.
  3. Caramel can be loose or thick, depending on how you want it to be. Check consistency by inserting a small sample for a few moments into the fridge.

mass:

  1. Dissolve coconut oil on a heat source, add xylitol (or maple syrup), vanilla extract and wait until combined. Leave to cool.
  2. Place tofu in a bowl, add oil and the remaining ingredients, blend until smooth.
  3. Now spread the tofu cheesecake mass on the crust and place in the oven for about 1h (NOTE this time is totally approximate, depends on your preferences, the oven you have and the type of tofu, too many variables to be able to estimate it accurately).
  4. You can leave the baked tofu in the oven with the hinged door to cool. Decorate with caramel and pecan nuts (or whatever you like). Bon Appetit.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.