Lawendowy deser z chia
Czasem jaram się jak zrobienie czegoś smacznego zajmuje tylko kilka minut i to będzie właśnie taki wpis o szybkiej akcji. Tak powstają desery z chia. Podstawą jest odrobina nasion, zmieszana z dowolnym roślinnym mlekiem, sokiem lub puree z owoców i dowolnym dodatkiem (w przypadku owoców może go nawet nie być). Potem to wszystko mieszasz, wstawiasz do lodówki i gotowe.
Padło na lawendę, dziwny, ciekawy smak, tak dla odmiany… byle nie za często ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki mleka roślinnego
60 g nasion chia
1-2 łyżki ksylitolu (w zależności czy mleko słodzone)
1-2 łyżeczki suszonej lawendy
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Mleko podgrzej z odrobiną soli, ksylitolem i lawendą.
- Doprowadź do wrzenia, wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.
- Odcedź, dodaj nasiona chia, wymieszaj i przelej do wyparzonych słoików. Wstaw do lodówki.
- Po kilku h nasiona powinny wchłonąć całe mleko i deser będzie gotowy do zjedzenia.
Lavender chia pudding
RECIPE
INGREDIENTS
2 cups milk plant
60 grams of chia seeds
1-2 tablespoons of xylitol (depending on whether sweetened milk)
1-2 teaspoons of dried lavender
pinch of salt
PREPARATION
- Heat the milk with a pinch of salt, xylitol and lavender.
- Bring to a boil, turn off and leave to cool.
- Drain milk, combine with chia seeds and pour into sterile jars. Put in the fridge.
- After several hours seeds should absorb all the milk and dessert will be ready to eat.
BRAK KOMENTARZY