Lawendowy deser z chia

Czasem jaram się jak zrobienie czegoś smacznego zajmuje tylko kilka minut i to będzie właśnie taki wpis o szybkiej akcji. Tak powstają desery z chia. Podstawą jest odrobina nasion, zmieszana z dowolnym roślinnym mlekiem, sokiem lub puree z owoców i dowolnym dodatkiem (w przypadku owoców może go nawet nie być). Potem to wszystko mieszasz, wstawiasz do lodówki i gotowe.

Padło na lawendę, dziwny, ciekawy smak, tak dla odmiany… byle nie za często ;)

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

2 szklanki mleka roślinnego
60 g nasion chia
1-2 łyżki ksylitolu (w zależności czy mleko słodzone)
1-2 łyżeczki suszonej lawendy
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Mleko podgrzej z odrobiną soli, ksylitolem i lawendą.
  2. Doprowadź do wrzenia, wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Odcedź, dodaj nasiona chia, wymieszaj i przelej do wyparzonych słoików. Wstaw do lodówki.
  4. Po kilku h nasiona powinny wchłonąć całe mleko i deser będzie gotowy do zjedzenia.


Lavender chia pudding

lawendowy pudding chia - eatmeplease.pl

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 10 min.
Serves: 2

INGREDIENTS

2 cups milk plant
60 grams of chia seeds
1-2 tablespoons of xylitol (depending on whether sweetened milk)
1-2 teaspoons of dried lavender
pinch of salt

PREPARATION

  1. Heat the milk with a pinch of salt, xylitol and lavender.
  2. Bring to a boil, turn off and leave to cool.
  3. Drain milk, combine with chia seeds and pour into sterile jars. Put in the fridge.
  4. After several hours seeds should absorb all the milk and dessert will be ready to eat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.