Ser – bazylia & cytryna

Po kilku spektakularnych porażkach z dojrzewaniem sera z orzechów, zrobiłam sobie przerwę. Teraz wiem gdzie tkwił błąd – staram się dokładnie pilnować całego procesu, no i są efekty.

Proste sery z nerkowców jest w stanie zrobić każdy kto „wyhoduje” sobie najpierw rejuvelac, czyli naturalny probiotyk (dzięki któremu ser z nerkowców staje się kwaśny już po kilku godzinach, a im dłużej dojrzewa tym bardziej nabiera smaku). Można go zastąpić oczywiście sklepowymi probiotykami, albo sokiem z ogórków kiszonych, ale nigdy z tych środków nie korzystałam więc znam to tylko z teorii. Niestety sok z cytryny czy kwasek cytrynowy plus nerkowce to nie to samo, smak sera z rejuvelac jest o wiele bardziej podobny do tego jaki pamiętam z okresu bycia wegetarianką.

Przy produkcji tego typu sera jedynym problemem może okazać się czas oczekiwania (prawie 5 dni jeśli musisz zrobić rejuvelac, ale już niecałe 2 jeśli masz jego zapas w lodówce). Tak naprawdę cały proces zachodzi sam, ty poświęcasz łącznie kilkanaście minut swojej pracy, reszta dzieje się gdy śpisz w ciepłym zakątku twojej kuchni.

Pozostałe sery z nerkowców, które do tej pory ukazały się na blogu:
kremowy z migdałami i ananasem
ziołowo czosnkowy
feta do lazanii
ser do zapiekanki warzywnej

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut + 24 h + 4 h
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców (ok. 170 g)
1/2 szklanki rejuvelac
1 łyżeczka soli
skóra otarta z 1 cytryny
skóra otarta z 1 limonki
1/4 szklanki drobno posiekanej bazylii
1/2-1 łyżeczka pieprzu

+ pistacje do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem i solą.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
  4. Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego drobno posiekany czosnek i bazylię oraz skórkę otartą z wyparzonej, dokładnie umytej cytryny i limonki, zblenduj.
  5. Ser umieść w sicie wyłożonym gazą złożoną na pół (2 warstwy). Aby konsystencja sera stała się bardziej zwarta powieś gazę z serem w środku tak aby nie dotykała dna pojemnika – nadmiar płynu swobodnie odcieknie. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
  6. Gotowy ser wyjmij z lodówki, uformuj z niego wałek i obtocz w drobno pokruszonych pistacjach.
  7. Podawaj na śniadanie ze świeżym pieczywem lub jako przystawkę na słonych krakersach. Smacznego.


Cashew cheese – basil & lemon

ser z nerkowców - eatmeplease.pl

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h + 4 h
Serves: 2

INGREDIENTS

1 cup cashews (approx. 170 g)
1/2 cup rejuvelac
grated zest of 1 lemon
grated zest of 1 lime
1/4 cup finely chopped basil
1 tsp salt
1/2 tsp pepper

+ Pistachios to decorate

PREPARATION

  1. Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process remaining ingredients until a smooth paste forms.
  5. Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Tie the excess ends at the top around a spoon and suspend the cheeseball in a high container so that it doesn’t touch the bottom of the bowl.
  6. Remove from the fridge and roll in a crushed pistachios, until completely covered.
  7. Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.