Mus czekoladowy na aquafabie

Chyba każdy już go zna, jadł, robił, ale tutaj na blogu nie było. Słynny mus czekoladowy na aquafabie, czyli deser w duchu zero waste, wykorzystujący wodę po ciecierzycy. Robię go z 4 składników: gorzkiej czekolady bez cukru – na stewii lub innym słodziku, aquafabie, odrobinie ksylitolu i szczypcie soli. Na wierzch latem – daję świeże owoce, których jest dostatek, a zimą – podprażone orzechy. Słodycz zdrowy, efektowny i prosty.

Mus czekoladowy na aquafabie – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 1-2

SKŁADNIKI

1/2 szklanki aquafaby*
1 gorzka czekolada**
1 łyżeczka ksylitolu***
mini szczypta soli

*woda, która pozostaje po ciecierzycy ze słoika, kartonika lub puszki. Można ją też uzyskać samemu, poprzez gotowanie ciecierzycy w lekko osolonej wodzie, na koniec trzeba ją odparować, by się zagęściła, sprawa dość prosta, aczkolwiek wymagająca dojścia do wprawy.

**najlepiej bez cukru, słodzonej stewią, ksylitolem lub innym słodzikiem. Jak nie masz to użyj zwykłej gorzkiej 70 % kakao.

***lub innego słodzika czy cukru. Możesz pominąć jeśli lubisz desery bardziej wytrawne lub dać więcej jeśli lubisz słodsze.

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od umieszczenia aquafaby w lodówce.
  2. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (w garnku z wodą umieść pojemnik z czekoladą), podgrzewaj, aż czekolada stanie się płynna. Odstaw do ostygnięcia (ale nie zastygnie i z powrotem nie zmieni w ciało stałe).
  3. Kiedy czekolada jest już lekko przestudzona, wyjmij aquafabę z lodówki, umieść w wysokim naczyniu i przy pomocy miksera ubijaj 10 minut, aż stanie się dość sztywna.
  4. Teraz dodawaj ksylitol i sól, wymieszaj. Zacznij powoli dodawać czekoladę, mieszaj i jak tylko osiągnie jednolity kolor, umieść w pucharkach. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekoruj czym lubisz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.