Zupa z cukinii
Na działce w świętokrzyskim, niewiele roślin ma się tak dobrze jak cukinia. Niczym ogromna ośmiornica wypuszcza swoje macki coraz dalej i dalej. Zajęła już połowę tunelu i chyba nie planuje na tym poprzestać. Za karę trafia do leczo, sałatek i zup… a przepis na cukiniowy krem trafia na bloga.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 łyżka oliwy
1 por lub duża biała cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie cukinie
kilka ziemniaków
1 L bulionu warzywnego
0,5 L wody
sól i pieprz
TIP: Zupę możesz przyprawić jak lubisz, ja lubię minimalizm, sól i pieprz :)
PRZYGOTOWANIE
- Na oliwie podsmaż białą część drobno posiekanego pora lub cebulę, jak będzie szklisty/a dodaj czosnek.
- Dodaj cukinię i ziemniaka pokrojone w kostkę, podsmaż chwilę, zalej bulionem, wodą i zagotuj.
- Jak ziemniaki będą miękkie, zblenduj zupę i dopraw do smaku.
- Podawaj z grzankami, kwaśną śmietaną, świeżymi ziołami lub prażonymi płatkami migdałowymi.
BRAK KOMENTARZY