Klasyczna tofucznica
Pojawia się u mnie na stole minimum raz w tygodniu, często w leniwe weekendy. Przygotowanie tofucznicy jest szybkie i proste, daje sporo wolności w doborze dodatków, nie wymaga chodzenia do specjalistycznych sklepów, bo tofu jest łatwo dostępne. Czasem używam jedynie tofu naturalnego, kiedy indziej pół na pół z wędzonym. Podstawowa wersja wymaga jedynie trzech składników i przypraw, ale jakby co pojawiły się tu kiedyś tofucznice bardziej wymyślne z pomidorami oraz z kurkami.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 łyżka oliwy
1 biała cebula
duża kostka tofu naturalnego
szczypta kurkumy
szczypta soli
szczypta soli czarnej tzw. kala namak
+ szczypiorek do posypania
TIP: Tofu naturalne możesz pomieszać pół na pół z wędzonym lub marynowanym, smak będzie ciekawszy. Możesz wzbogacić go także odrobiną płatków drożdżowych. Albo zrobić tofucznicę na bogato np. z pomidorami lub z kurkami.
PRZYGOTOWANIE
- W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Jak będzie szklista, dodaj tofu rozdrobnione ręką na nierówne małe kawałeczki.
- Wymieszaj, podsmaż chwilę, dodaj kurkumę, sól i pieprz – opcjonalnie płatki drożdżowe. Jeśli tofucznica wyda ci się zbyt sucha, dolej odrobinę nie słodzonego roślinnego mleka.
- Na koniec przed podaniem dodaj czarnej soli. Opcjonalnie – podawaj posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
TIP: Pod koniec smażenia warto dodać łyżeczkę wegańskiego masła np. Naturli albo Wege Siostry, będzie jeszcze smaczniejsza.
BRAK KOMENTARZY