Zupa z czosnku niedźwiedziego
Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa bardzo krótko i właśnie udało mi się zakupić świeże liście pod Halą Mirowską*. Dlatego śpieszcie się bo najlepszy jest w marcu i kwietniu, tuż przez kwitnieniem. Dobra wiadomość jest taka, że coraz więcej osób go uprawia, co powinno ułatwić zakup. Liście czosnku niedźwiedziego zawierają substancje, które oczyszczają organizm, wzmacniają odporność i działają jak naturalny antybiotyk. Smak czosnku jest wyczuwalny, ale o wiele delikatniejszy niż w ząbkach czosnku zwyczajnego.
*stoisko nr. 17, u Pana Darka.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
200 g czosnku niedźwiedziego
400 g ziemniaków
2 białe cebule
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki wegańskiego masła
1 L bulionu warzywnego
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- W garnku, na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie miękka.
- Dodaj bulion i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj aż będą miękkie.
- Czosnek umyj i pokrój, dodaj do garnka. Gotuj kilka minut. Zdejmij z kuchenki i zblenduj.
- Gotową zupę podawaj z grzankami i kwaśną śmietaną.
TIP: Jako kwaśnej „śmietany” używam kokosowego jogurtu PlantOn, naturalnego, bez cukru (dostępnego w Ldlu). Grzanki robię z kromki bezglutenowego chleba.
BRAK KOMENTARZY