Bób i fasolka zapiekane z ziołami i limonką

Wieczorne gastro na dzielni centrum to burger z tofu na kolacje… wybór po 21 szej jest marny, wegańska warszawa śpi, odpoczywa, a ja jadę bez trzymanki i światła przedniego… najedzona :)

Dla odmiany wolska patolka nie śpi, ale i nie karmi, nie ma tu niczego, gotuję w domu, jadam w łóżku… fuuuuuu no ale zdarza się :P

Dzisiaj przepis z bliżej nieokreślonej przeszłości, bo jak wiadomo no future :P

Smacznego!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1/2 kg bobu
1/4 kg fasoli szparagowej zielonej
1/4 kg fasoli szparagowej żółtej
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
1-2 łyżki oleju / oliwy
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
płatki chilli
pieprz
sól

TIP: Proporcje składników zależne są od Twoich preferencji ziom, dlatego polecam testować w trakcie.

PRZYGOTOWANIE

  1. W lekko osolonej wodzie ugotuj bób i fasolkę. Najlepiej al dente.
  2. Na rozgrzanym oleju podduś drobno pokrojony czosnek, dodaj przyprawy, sok z limonki, ugotowane strączki i wymieszaj.
  3. Duś chwilę pod przykryciem, na koniec dodaj drobno posiekane świeże zioła. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.