Ekstrakt z wanilii
Do tej pory wydawałam majątek na ekstrakt z wanilii, bo wolę go od sztucznego aromatu waniliowego który można nabyć w każdym sklepie za grosze. Jak wiadomo ten pierwszy posiada lepsze właściwości i nadaje idealnie waniliowego aromatu wszelkim wypiekom. Biorąc pod uwagę że większość rzeczy da się zrobić samemu, zamówiłam wielką paczkę wanilii typu B i poczekałam prawie dwa miesiące na swój własny produkt. 100 procent natury, 2 składniki, odrobina pracy i cierpliwości, a efekt jak widać poniżej. Kilkanaście buteleczek cennej cieczy.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
7 lasek wanilii klasy B
250 ml czystej wódki
TIP: Ogólna zasada to 7 lasek wanilii na każde 250 ml alkoholu (najlepiej 35-40%). Poza czystą wódką może być też bourbon, whisky, rum. Laski wanilii klasy B to takie, które wizualnie są mało atrakcyjne, ale zawierają o połowę mniej wody niż te klasy A, dlatego są lepsze do produkcji ekstraktu. Najlepiej wybrać laski odmiany Vanilla Planifolia potocznie nazywane Madagascar Bourbon, dość łatwo zakupić hurtową ilość w dobrej cenie na ebay’u.
PRZYGOTOWANIE
- Laski wanilii ponacinaj wzdłuż i umieść w butelce z alkoholem (nie powinny wystawać ponad powierzchnię), zakręć dokładnie.
- Butelkę umieść w ciemnym, chłodnym miejscu i co jakiś czas potrząsaj nią (2-4 dni).
- Ekstrakt powinien być gotowy po minimum miesiącu, ale nie zaszkodzi potrzymać go nieco dłużej, aby nabrał więcej aromatu.
- Kiedy uznasz, że jest już gotowy, rozlej przefiltrowany (przy pomocy papierowych filtrów do kawy) ekstrakt do mniejszych zakręcanych buteleczek z ciemnego szkła albo zostaw w dużej butli wraz z laskami wanilii w środku.
TIP: Ekstrakt z wanilii idealnie sprawdza się w wypiekach, deserach oraz jako dodatek do kawy.
DIY vanilla extract
RECIPE
INGREDIENTS
7 vanilla pods Class B
250 ml of vodka
TIP: The general principle is 7 vanilla pods per 250 ml of alcohol (preferably 35-40%). Besides vodka you can use also bourbon, whiskey or rum. Vanilla beans class B are those which are visually unattractive, but contain half as much water as the A class & are better for DIY extract production. Madagascar Bourbon (variety of Vanilla sticks) is the best choice and it’s quite easily to purchase on eBay.
PREPARATION
- Split each vanilla bean in half lengthwise and put in a bottle of alcohol (making sure they are completely submerged), shake few times carefully.
- Store the bottle in a dark & cool place, shaking it from time to time.
- The extract should be ready after at least one month, but it does not hurt to hold it a little bit longer (he’ll get more flavor).
- When you decide it’s ready, drain the extract – using paper coffee filters – to smaller bottles (dark glass prefered) or leave it in one big bottle with pods inside.
TIP: Vanilla extract is ideal for pastries, desserts and coffee.
BRAK KOMENTARZY