09.09.2014

Ekstrakt z wanilii

Do tej pory wydawałam majątek na ekstrakt z wanilii, bo wolę go od sztucznego aromatu waniliowego który można nabyć w każdym sklepie za grosze. Jak wiadomo ten pierwszy posiada lepsze właściwości i nadaje idealnie waniliowego aromatu wszelkim wypiekom. Biorąc pod uwagę że większość rzeczy da się zrobić samemu, zamówiłam wielką paczkę wanilii typu B i poczekałam prawie dwa miesiące na swój własny produkt. 100 procent natury, 2 składniki, odrobina pracy i cierpliwości, a efekt jak widać poniżej. Kilkanaście buteleczek cennej cieczy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 1-2 miesiące
Ilość porcji: 250 ml

SKŁADNIKI

7 lasek wanilii klasy B
250 ml czystej wódki

TIP: Ogólna zasada to 7 lasek wanilii na każde 250 ml alkoholu (najlepiej 35-40%). Poza czystą wódką może być też bourbon, whisky, rum. Laski wanilii klasy B to takie, które wizualnie są mało atrakcyjne, ale zawierają o połowę mniej wody niż te klasy A, dlatego są lepsze do produkcji ekstraktu. Najlepiej wybrać laski odmiany Vanilla Planifolia potocznie nazywane Madagascar Bourbon, dość łatwo zakupić hurtową ilość w dobrej cenie na ebay’u.

PRZYGOTOWANIE

  1. Laski wanilii ponacinaj wzdłuż i umieść w butelce z alkoholem (nie powinny wystawać ponad powierzchnię), zakręć dokładnie.
  2. Butelkę umieść w ciemnym, chłodnym miejscu i co jakiś czas potrząsaj nią (2-4 dni).
  3. Ekstrakt powinien być gotowy po minimum miesiącu, ale nie zaszkodzi potrzymać go nieco dłużej, aby nabrał więcej aromatu.
  4. Kiedy uznasz, że jest już gotowy, rozlej przefiltrowany (przy pomocy papierowych filtrów do kawy) ekstrakt do mniejszych zakręcanych buteleczek z ciemnego szkła albo zostaw w dużej butli wraz z laskami wanilii w środku.

TIP: Ekstrakt z wanilii idealnie sprawdza się w wypiekach, deserach oraz jako dodatek do kawy.


DIY vanilla extract

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RECIPE

Preparation time: 20 min. + 1-2 months
Serves: 250 ml

INGREDIENTS

7 vanilla pods Class B
250 ml of vodka

TIP: The general principle is 7 vanilla pods per 250 ml of alcohol (preferably 35-40%). Besides vodka you can use also bourbon, whiskey or rum. Vanilla beans class B are those which are visually unattractive, but contain half as much water as the A class & are better for DIY extract production. Madagascar Bourbon (variety of Vanilla sticks) is the best choice and it’s quite easily to purchase on eBay.

PREPARATION

  1. Split each vanilla bean in half lengthwise and put in a bottle of alcohol (making sure they are completely submerged), shake few times carefully.
  2. Store the bottle in a dark & cool place, shaking it from time to time.
  3. The extract should be ready after at least one month, but it does not hurt to hold it a little bit longer (he’ll get more flavor).
  4. When you decide it’s ready, drain the extract – using paper coffee filters – to smaller bottles (dark glass prefered) or leave it in one big bottle with pods inside.

TIP: Vanilla extract is ideal for pastries, desserts and coffee.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.