Penne z cukinią
Makaron inspirowany słynnym spaghetti alla nerano z rejonu półwyspu sorrentyńskiego, a najdokładniej z małej rybackiej wioski Nerano, znajdującej się na zachód od wybrzeża amalfitańskiego, które miałam okazję odwiedzić kilka lat temu (link do wpisu). Oczywiście wersja oryginalna zawiera ser Provolone del Monaco, ale łatwo go zastąpić kupnym wegańskim parmezanem lub takim domowym z orzechów (link do wpisu). Lista składników jest prosta: cukinia, cebula, czosnek, oliwa, sól i pieprz. Zaczynasz od wstawienia garnka lekko osolonej wody na makaron, wszystko kroisz, dusisz i chwilę później jesz. Dokładny przepis poniżej.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2-4 łyżki oliwy*
1 cebula biała
4 ząbki czosnku
2 cukinie
sól i pieprz
+ makaron bezglutenowy lub zwykły
++ świeża bazylia lub inne zioła
+++ wegański parmezan
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę, jak będzie szklista dodaj czosnek, po chwili dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Duś pod przykryciem, aż wszystko zmięknie.
- Pod koniec duszenia dodaj sporo pieprzu i trochę soli (opcjonalnie kapkę wegańskiego masła).
- Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj, po nałożeniu na talerze posyp wegańskim parmezanem i bazylią (lub innymi ziołami).
TIP: Pod koniec duszenia warzyw, jeśli masz ochotę, możesz dodać odrobinę dobrego wegańskiego masła np. Naturli lub Wege Siostry oraz odrobinę cytrynowej oliwy lub świeżego soku z cytryny.
BRAK KOMENTARZY