Wegański „parmezan”
Wszyscy pewnie znają i mają własny przepis na roślinną alternatywę parmezanu. Dla tych co jeszcze nie zmontowali sobie słoiczka, szybki przepis poniżej.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
100 g migdałów
2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/8 łyżeczki pieprzu
opcjonalnie:
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
TIP: Zamiast migdałów można użyć płatków migdałowych lub innych mieszanych orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe, pistacjowe, pestki słonecznika i dyni). Możesz na koniec doprawić sproszkowaną cebulą i czosnkiem, albo jedynie solą i pieprzem, jak wolisz.
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj 30 sekund.
- Gotową mieszankę umieść w wygodnym, odkręcanym słoiczku, podana ilość starcza mi na kilka tygodni jako dodatek do różnych potraw (np. makarony, risotta, pasty etc.).
Dorzucam inną wersję wegańskiego „parmezanu”
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki płatków drożdżowych
4 łyżki łuskanych nasion słonecznika
4 łyżki nasion konopi
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki chilli
PRZEPIS:
Umieść składniki w blenderze i dokładnie wymieszaj. Gotowe :)