Placki warzywne z cukinią
Zupełnie zapomniałam wrzucić ten prosty schyłkowo letni i zarazem wczesno jesienny przepis na placki warzywne. Składniki są typowo działkowe, łatwo dostępne, nawet teraz pod koniec października znajdziesz je na każdym bazarku czy w warzywniaku. Placki są przyjemnie chrupiące i ciepłe, najlepiej jeść je umazanymi w oleju palcami prosto z patelni :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
2 marchewki
1 cebula
10 łyżek mąki
sól
pieprz
+ olej do smażenia
TIP: Ilość warzyw i mąki jest dość umowna, musisz próbować czy taka konsystencja i tekstura ci odpowiada oraz czy twoja patelnia dobrze je wysmaży. Ja w swoich przepisach stosuję mąkę orkiszową jasną, ale możesz użyć zwykłej pszennej.
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie warzywa zetrzyj do miski, jeśli będą zbyt soczyste możesz je najpierw odsączyć na durszlaku od nadmiaru wody.
- Umieść je w misce wraz z pozostałymi składnikami, wymieszaj łyżką i usmaż na próbę jednego placka.
- Jeśli uznasz, że konsystencja, tekstura i smak ci odpowiadają, usmaż po kolei resztę placków.
BRAK KOMENTARZY