Wegańskie ciasto marchewkowe
Ostatnio upraszczam przepisy z bloga, które w pierwotnej wersji były moim zdaniem zbyt wieloskładnikowe i zawiłe. Jednym z nich jest moje ulubione ciasto marchewkowe, typowo jesienne i proste. Pieczone w formie od chleba idealnie pasuje do porannej kawy lub popołudniowej herbaty.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
mokre:
1,5 szklanki startej marchwi
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
4 łyżki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka octu
6 łyżek oleju
suche:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ksylitolu
2-3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5-1 szklanki posiekanych orzechów i rodzynek*
*pekan lub włoskich lub laskowych lub innych bakalii
TIP: Możesz pominąć orzechy i rodzynki, dla mnie chrupiące i miękkie dodatki w cieście to atrakcja, ale co kto lubi.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 185 stopni.
- Marchew zetrzyj na tarce do dużej miski, dodaj wszystkie składniki mokre i wymieszaj łyżką.
- Następnie dodaj składniki suche i ponownie wszystko wymieszaj.
- Umieść w blaszce do chleba (keksa) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 55-60 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia.
TIP: Czas pieczenia często zależny jest od piekarnika, dlatego najprostszą metodą na sprawdzenie czy ciasto jest już gotowe jest nakłucie go cienki drewnianym patyczkiem (wykałaczką lub patykiem do szaszłyków) i sprawdzenie czy po wyjęciu pozostanie suchy (wtedy ciasto jest gotowe) czy mokry (trzeba dać mu jeszcze kilka minut).
BRAK KOMENTARZY