Bolo De Mel (piernik na melasie)
Bolo de Mel to tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek pochodzący z portugalskiej wyspy Madera. Jego początki datowane są na XV wiek. Tradycyjnie mieszkańcy Madery przygotowują Bolo De Mel 8-go grudnia, zawijają je w papier i czekają z degustacją do świąt Bożego Narodzenia. Bardzo ważnym składnikiem jest melasa trzcinowa, to właśnie ona nadaje ciastu charakterystycznej wytrawnej słodyczy. Wszystko to dopełniają bakalie, orzechy, odrobina portugalskiego Porto oraz sok z pomarańczy.
Oryginalne przepisy często zawierają smalec, jaja, wino z Madery i sproszkowany koper, ale moja zweganizowana wersja została uproszczona i dostosowana do składników ogólnodostępnych. Użyłam odrobiny Porto, bo akurat miałam, ale możesz je zastąpić dowolnym słodkim winem, likierem czy też jak wolisz pominąć. Mąka może być zwykła pszenna, u mnie zastosowałam jasną orkiszową (bo taka akurat była w szafce). Do nadania korzennego smaku przyda się domowej roboty przyprawa piernikowa, ale spokojnie można zastąpić ją sklepową.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
250 g mąki pszennej
3 g suszonych drożdży piekarskich
90 g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku
50 g migdałów
50 g orzechów włoskich
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g rodzynek
1 łyżka przyprawy piernikowej
mokre:
120 g masła
200 ml melasy
sok z 1/2 pomarańczy
50 ml Porto
PRZYGOTOWANIE
- Masło i melasę umieść w garnku i podgrzewaj na małym gazie, aż stanie się płynne. Pozostaw do częściowego ostygnięcia, dodaj sok z 1/2 pomarańczy i Porto.
- W dużej misce umieść mąkę, drożdże, cukier i ostudzone składniki płynne, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.
- Dodaj przyprawy, sodę oczyszczoną, drobno posiekane orzechy i bakalie.
- Ciasto pozostaw w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie przygotuj sobie blachę, smarując ją masłem i obsypując bułką tartą. Następnie umieść w niej ciasto i udekoruj migdałami lub innymi orzechami.
- Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę.
- Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
BRAK KOMENTARZY