Pomarańczowy tort z musem czekoladowym
Torty to specjalne okazje i tylko takie motywują mnie do ich tworzenia. Ten tutaj był dla najlepsze osoby na świecie, urodzinowy, mega pomarańczowy, biszkoptowy, przekładany musem z gorzkiej czekolady i konfiturą. Słodkiej niedzieli!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto:
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju
3 szklanki soku z pomarańczy
+ skórka otarta z 4 pomarańczy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
mus czekoladowy:
2 puszki mleka kokosowego (stała część)
200 g gorzkiej czekolady bez cukru
6-8 łyżek wody
2 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
+ konfitura z pomarańczy – mały słoik (jeśli nie jest gęsty, wymieszaj go z odrobiną agaru i zagotuj – najlepiej bezpośrednio przed użyciem)
PRZYGOTOWANIE
mus czekoladowy:
- Mleko wstaw do lodówki minimum na noc.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 4 łyżki wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Stałą część mleka umieść w wysokim pojemniku i ubij na pianę. Część z niej zostaw do dekoracji (np. 4 łyżki).
- Ostudzoną czekoladę wlej do piany, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Gotowy mus umieść w lodówce.
ciasto:
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.
- Przygotuj sobie 2 tortownice o tej samej średnicy, wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij taką samą ilością ciasta.
- Wstaw do piekarnika na ok 1 h. W między czasie sprawdzaj czy drewniany patyczek wetknięty w środek ciasta wychodzi suchy, jeśli tak wyłącz ciasto i pozostaw do ostygnięcia poza piekarnikiem.
- Ostygnięte spody, przekrój na 2 blaty. Uzyskasz w ten sposób 4 blaty, które możesz przełożyć na przemian musem czekoladowym i konfiturą z pomarańczy (lub 1 warstwę konfitury i 2 musu lub 2 warstwy konfitury i 1 musu). Na koniec gotowy tort dokładnie udekoruj musem z zewnątrz – bok i wierzch. Na wierzchu możesz udekorować go świeżymi pomarańczami, ziarnami kakaowca lub innymi wybranymi dodatkami. W wersji świątecznej mogą to być pierniczki :)
Orange cake with chocolate mousse
RECIPE
INGREDIENTS
cake:
4,5 cup of wheat flour
1,5 cup of xylitol powder
3 tbsp of potato starch
2 tsp of baking soda
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp of salt
6 tbsp of oil
3 cups of orange juice
+ zest from 4 oranges
2 tbsp apple cider vinegar
1 tbsp vanilla extract
chocolate mousse:
2 cans of coconut milk (permanent part)
200 g dark chocolate no sugar added
6-8 tbsp of water
2 tbsp of xylitol
2 tsp of vanilla extract
1/4 tsp of salt
+ orange jam – a small jar (if it is not thick, mix it with a pinch agar and boil it – preferably just before use)
PREPARATION
chocolate mousse:
- Place the coconut milk in the fridge overnight.
- Dissolve the chocolate in a water bath adding 4 tablespoons of water. Leave to cool.
- Place coconut milk – only this fat and not liquid part!!! – in a high container and beat to a foam. Leave some for decoration (eg 4 tablespoons).
- Put the cooled – but still liquid – chocolate into the foam, add the remaining ingredients and mix.
- Put the finished mousse in the fridge.
cake:
- Set oven to 180 celsjus degrees.
- Place all the ingredients in a bowl and mix.
- Prepare yourself two cake tins (the same diameter) with the baking paper and fill with the same amount of dough.
- Put in the oven for about 1 hour.
- In the meantime, check if the wooden stick inserted into the cake comes out dry, than turn the oven off, remove cakes and leave to cool.
- Now cut each cake into 2 layers. You will get 4 layers that you can fill with chocolate mousse and orange jam (or 1 layer of jam and 2 mousse or 2 layers of jam and 1 mousse). Finally, decorate the top and sides with the mousse. If you need it more b-day like cake – you can decorate it with fresh oranges, cocoa beans or other selected toppings. In the Christmas version, use some gingerbreads :)
Jaka make tu dodano? Czy mozna bezglutenowa?
dodałam mąki pszennej.