10.12.2017

Pomarańczowy tort z musem czekoladowym

Torty to specjalne okazje i tylko takie motywują mnie do ich tworzenia. Ten tutaj był dla najlepsze osoby na świecie, urodzinowy, mega pomarańczowy, biszkoptowy, przekładany musem z gorzkiej czekolady i konfiturą. Słodkiej niedzieli!

Pomarańczowy tort z musem czekoladowym – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji: tortownica 22 cm

SKŁADNIKI

ciasto:
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju
3 szklanki soku z pomarańczy
+ skórka otarta z 4 pomarańczy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii

mus czekoladowy:
2 puszki mleka kokosowego (stała część)
200 g gorzkiej czekolady bez cukru
6-8 łyżek wody
2 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

+ konfitura z pomarańczy – mały słoik (jeśli nie jest gęsty, wymieszaj go z odrobiną agaru i zagotuj – najlepiej bezpośrednio przed użyciem)

PRZYGOTOWANIE

mus czekoladowy:

  1. Mleko wstaw do lodówki minimum na noc.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 4 łyżki wody. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Stałą część mleka umieść w wysokim pojemniku i ubij na pianę. Część z niej zostaw do dekoracji (np. 4 łyżki).
  4. Ostudzoną czekoladę wlej do piany, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  5. Gotowy mus umieść w lodówce.

ciasto:

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.
  3. Przygotuj sobie 2 tortownice o tej samej średnicy, wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij taką samą ilością ciasta.
  4. Wstaw do piekarnika na ok 1 h. W między czasie sprawdzaj czy drewniany patyczek wetknięty w środek ciasta wychodzi suchy, jeśli tak wyłącz ciasto i pozostaw do ostygnięcia poza piekarnikiem.
  5. Ostygnięte spody, przekrój na 2 blaty. Uzyskasz w ten sposób 4 blaty, które możesz przełożyć na przemian musem czekoladowym i konfiturą z pomarańczy (lub 1 warstwę konfitury i 2 musu lub 2 warstwy konfitury i 1 musu). Na koniec gotowy tort dokładnie udekoruj musem z zewnątrz – bok i wierzch. Na wierzchu możesz udekorować go świeżymi pomarańczami, ziarnami kakaowca lub innymi wybranymi dodatkami. W wersji świątecznej mogą to być pierniczki :)


Orange cake with chocolate mousse

Pomarańczowy tort z musem czekoladowym – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 2 h
Serves: cake tin 22 cm

INGREDIENTS

cake:
4,5 cup of wheat flour
1,5 cup of xylitol powder
3 tbsp of potato starch
2 tsp of baking soda
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp of salt
6 tbsp of oil
3 cups of orange juice
+ zest from 4 oranges
2 tbsp apple cider vinegar
1 tbsp vanilla extract

chocolate mousse:
2 cans of coconut milk (permanent part)
200 g dark chocolate no sugar added
6-8 tbsp of water
2 tbsp of xylitol
2 tsp of vanilla extract
1/4 tsp of salt

+ orange jam – a small jar (if it is not thick, mix it with a pinch agar and boil it – preferably just before use)

PREPARATION

chocolate mousse:

  1. Place the coconut milk in the fridge overnight.
  2. Dissolve the chocolate in a water bath adding 4 tablespoons of water. Leave to cool.
  3. Place coconut milk – only this fat and not liquid part!!! – in a high container and beat to a foam. Leave some for decoration (eg 4 tablespoons).
  4. Put the cooled – but still liquid – chocolate into the foam, add the remaining ingredients and mix.
  5. Put the finished mousse in the fridge.

cake:

  1. Set oven to 180 celsjus degrees.
  2. Place all the ingredients in a bowl and mix.
  3. Prepare yourself two cake tins (the same diameter) with the baking paper and fill with the same amount of dough.
  4. Put in the oven for about 1 hour.
  5. In the meantime, check if the wooden stick inserted into the cake comes out dry, than turn the oven off, remove cakes and leave to cool.
  6. Now cut each cake into 2 layers. You will get 4 layers that you can fill with chocolate mousse and orange jam (or 1 layer of jam and 2 mousse or 2 layers of jam and 1 mousse). Finally, decorate the top and sides with the mousse. If you need it more b-day like cake – you can decorate it with fresh oranges, cocoa beans or other selected toppings. In the Christmas version, use some gingerbreads :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.