Tort bananowy z kremem cytrynowym

Karmienie zespołów moimi wypiekami, lokalna tradycja, zajawka na uszczęśliwianie tych zdolnych mordeczek nie mija. A muzyka i słodkości tak idealnie do siebie pasują, że aż zgłodniałam…Odpalam spotify i sięgam po kawałek ciasta, a w tle leci The Feral Trees – Tak It To The Grave, które zajadało się na ostatnim koncercie w Wwa moim tortem bananowym :)

tort bananowy z cytrynowym kremem z nerkowców, gorzką czekoladą i borówkami

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: tortownica 22 cm

SKŁADNIKI

biszkopt bananowy:

suche:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2/3 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

mokre:
3 dojrzałe banany
2/5 szklanki oleju kokosowego lub margaryny
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki mleka ryżowego
3 łyżki soku z cytryny

krem z nerkowców:
1 szklanka nerkowców (moczonych min. 4 h w wodzie)
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

TIP: możesz nie dodawać soku z cytryny, wtedy krem będzie po prostu słodki klonowy ;)

dekoracja:
2 gorzkie czekolady
świeże borówki (lub inne owoce)

PRZYGOTOWANIE

biszkopt bananowy:

  1. Przygotuj sobie tortownicę, spód wyłóż papierem do pieczenia (papier idealnie uszczelnia łączenie, zamykając ją odetnij po zewnętrznej nadmiar papieru), boki wysmaruj odrobina oleju kokosowego lub innego tłuszczu.
  2. Składniki na biszkopt bananowy wymieszaj dokładnie ze sobą: suche łyżką, a mokre za pomocą miksera. Następnie połącz obydwie części ze sobą, wymieszaj dokładnie mikserem.
  3. Wylej na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdź patyczkiem czy suchy w środku jeśli nie piecz jeszcze chwilę).
  4. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój – w zależności od potrzeb – na 2 lub 3 poziome blaty.

WAŻNE: Aby biszkopt dał się ładnie pokroić na warstwy musi być ostudzony!

krem z nerkowców:

  1. Nerkowce namocz w wodzie min. 4 h (ja zostawiam sobie zawsze dzień przed, na noc).
  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki do momentu, aż biszkopt wystygnie.
  3. W zależności od ilości warstw podziel sobie krem na 2 części (3 blaty ciasta) lub właduj cały jeśli robisz tylko 2 warstwowy.

dekoracja:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj odrobinę syropu klonowego jeśli chcesz nieco słodszą wersję i mleka, aby polewa pozostała lekko miękka po zastygnięciu.
  2. Tak przygotowaną masą zaszpachluj całe ciasto zaczynając od wierzchu, boki również.
  3. Na wierzchu udekoruj borówkami i pokruszonymi ziarnami kakaowca.

TIP: Borówki możesz zastąpić każdymi innymi owocami (podobają mi się takie mroczne zestawienia kolorystyczne więc jeżyny też byłyby super). Borówki mają tą zaletę że długo pozostają jędrne i nie poddają się nawet przy obecnie panujących temperaturach.


Banana sponge cake with lemon frosting

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: 22 cm cake tin

INGREDIENTS

banana sponge cake:

dry:
2 cups whole-wheat flour
2/3 cup raw cane sugar
2 tsp baking soda
1.5 tsp baking powder
1 tsp salt

wet:
3 ripe bananas
2/5 cup coconut oil or margarine
2 tbsp vanilla extract
1/3 cup rice milk
3 tbsp lemon juice

cashew cream:
1 cup cashews (soaked min. 4 h in water)
3 tbsp maple syrup
1 tbsp of coconut oil
1 tsp vanilla extract
2-3 tbsp lemon juice
pinch of salt

TIP: You can skip lemon juice – the cream will taste like seet maple syrup ;)

decoration:
2 dark chocolates
fresh blueberries (or other fruits)

PREPARATION

banana sponge cake:

  1. Prepare a cake tin, the bottom of the baking paper (paper seals perfectly merging, closing the cut on the outside of the excess paper), the sides of the pan with a bit of coconut oil or other fat.
  2. Ingredients for sponge cake banana mix thoroughly together: dry spoon, a wet using a mixer. Then connect the two parts together, mix thoroughly mixer.
  3. Pour batter into prepared pan and bake in preheated – to 180 °C – oven for approx. 40 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
  4. Than leave to cool.
  5. Cut into 2 or 3 layers.

IMPORTANT: To cut layers the sponge cake must be cooled down!

cashew cream:

  1. Soak cashews for min. 4 h (I always leave a day before, on the night).
  2. Use your blender (or a whisk) to beat the mixture together. Put in fridge and place in fridge to set for 20 minutes.
  3. Share a cream into 2 or 3 parts (if you plan to make 2 or 3 layers).

decoration:

  1. Melt chocolate over a double boiler, add maple syrup (if you want a bit sweeter version) and milk (if you want it to stay soft after setting).
  2. Transfer the bottom layer of the cooled cake to a serving plate. Spread a layer of frosting on the top of the bottom layer and.
  3. Top with second layer and frost the top generously, then the sides. Using a knife or spatula make a smooth surface.
  4. Decorate with cranberries and crushed cocoa beans around the perimeter of the top of the cake.

TIP: You can replace blueberries with other fruits.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.