Tort bananowy z kremem cytrynowym
Karmienie zespołów moimi wypiekami, lokalna tradycja, zajawka na uszczęśliwianie tych zdolnych mordeczek nie mija. A muzyka i słodkości tak idealnie do siebie pasują, że aż zgłodniałam…Odpalam spotify i sięgam po kawałek ciasta, a w tle leci The Feral Trees – Tak It To The Grave, które zajadało się na ostatnim koncercie w Wwa moim tortem bananowym :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
biszkopt bananowy:
suche:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2/3 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
mokre:
3 dojrzałe banany
2/5 szklanki oleju kokosowego lub margaryny
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki mleka ryżowego
3 łyżki soku z cytryny
krem z nerkowców:
1 szklanka nerkowców (moczonych min. 4 h w wodzie)
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
TIP: możesz nie dodawać soku z cytryny, wtedy krem będzie po prostu słodki klonowy ;)
dekoracja:
2 gorzkie czekolady
świeże borówki (lub inne owoce)
PRZYGOTOWANIE
biszkopt bananowy:
- Przygotuj sobie tortownicę, spód wyłóż papierem do pieczenia (papier idealnie uszczelnia łączenie, zamykając ją odetnij po zewnętrznej nadmiar papieru), boki wysmaruj odrobina oleju kokosowego lub innego tłuszczu.
- Składniki na biszkopt bananowy wymieszaj dokładnie ze sobą: suche łyżką, a mokre za pomocą miksera. Następnie połącz obydwie części ze sobą, wymieszaj dokładnie mikserem.
- Wylej na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdź patyczkiem czy suchy w środku jeśli nie piecz jeszcze chwilę).
- Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój – w zależności od potrzeb – na 2 lub 3 poziome blaty.
WAŻNE: Aby biszkopt dał się ładnie pokroić na warstwy musi być ostudzony!
krem z nerkowców:
- Nerkowce namocz w wodzie min. 4 h (ja zostawiam sobie zawsze dzień przed, na noc).
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki do momentu, aż biszkopt wystygnie.
- W zależności od ilości warstw podziel sobie krem na 2 części (3 blaty ciasta) lub właduj cały jeśli robisz tylko 2 warstwowy.
dekoracja:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj odrobinę syropu klonowego jeśli chcesz nieco słodszą wersję i mleka, aby polewa pozostała lekko miękka po zastygnięciu.
- Tak przygotowaną masą zaszpachluj całe ciasto zaczynając od wierzchu, boki również.
- Na wierzchu udekoruj borówkami i pokruszonymi ziarnami kakaowca.
TIP: Borówki możesz zastąpić każdymi innymi owocami (podobają mi się takie mroczne zestawienia kolorystyczne więc jeżyny też byłyby super). Borówki mają tą zaletę że długo pozostają jędrne i nie poddają się nawet przy obecnie panujących temperaturach.
Banana sponge cake with lemon frosting
RECIPE
INGREDIENTS
banana sponge cake:
dry:
2 cups whole-wheat flour
2/3 cup raw cane sugar
2 tsp baking soda
1.5 tsp baking powder
1 tsp salt
wet:
3 ripe bananas
2/5 cup coconut oil or margarine
2 tbsp vanilla extract
1/3 cup rice milk
3 tbsp lemon juice
cashew cream:
1 cup cashews (soaked min. 4 h in water)
3 tbsp maple syrup
1 tbsp of coconut oil
1 tsp vanilla extract
2-3 tbsp lemon juice
pinch of salt
TIP: You can skip lemon juice – the cream will taste like seet maple syrup ;)
decoration:
2 dark chocolates
fresh blueberries (or other fruits)
PREPARATION
banana sponge cake:
- Prepare a cake tin, the bottom of the baking paper (paper seals perfectly merging, closing the cut on the outside of the excess paper), the sides of the pan with a bit of coconut oil or other fat.
- Ingredients for sponge cake banana mix thoroughly together: dry spoon, a wet using a mixer. Then connect the two parts together, mix thoroughly mixer.
- Pour batter into prepared pan and bake in preheated – to 180 °C – oven for approx. 40 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
- Than leave to cool.
- Cut into 2 or 3 layers.
IMPORTANT: To cut layers the sponge cake must be cooled down!
cashew cream:
- Soak cashews for min. 4 h (I always leave a day before, on the night).
- Use your blender (or a whisk) to beat the mixture together. Put in fridge and place in fridge to set for 20 minutes.
- Share a cream into 2 or 3 parts (if you plan to make 2 or 3 layers).
decoration:
- Melt chocolate over a double boiler, add maple syrup (if you want a bit sweeter version) and milk (if you want it to stay soft after setting).
- Transfer the bottom layer of the cooled cake to a serving plate. Spread a layer of frosting on the top of the bottom layer and.
- Top with second layer and frost the top generously, then the sides. Using a knife or spatula make a smooth surface.
- Decorate with cranberries and crushed cocoa beans around the perimeter of the top of the cake.
TIP: You can replace blueberries with other fruits.
Przydałaby się informacja w jakiej temperaturze piec ciasto.
dodałam
Poza tym placek jest ciężki i opada po upieczeniu.
Mi nie opadł a robiłam go kilka razy. Powody mogą być różne, ale często to wina mąki, czasem wystarczy użyć tortowej albo mieszanki tortowej z pełnoziarnistą i będzie lżejszy. Czasem trzeba dłużej piec, bo co piekarnik to inny czas pieczenia tak naprawdę.
Upiekłam z samej tortowej :( No trudno, może spróbuję jeszcze raz