Tort kawowo czekoladowy
Dzisiaj sięgnęłam do archiwów EMP… To była specjalna okazja i czasu na sesję zabrakło. Ale tort był najlepszy, bo dla najlepszej na osoby świecie ;) Mocna kawa w postaci puszystego kremu i gorzka czekolada plus czarne owoce i kwiaty.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto:
suche:
2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2/3 szklanki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
1 szklanka kakao
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
mokre:
1 szklanka mleka roślinnego
3 łyżeczki octu jabłkowego
1,5 szklanki puree z jabłek*
2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy
krem kawowy:
2 szklanki nerkowców
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5-6 łyżek ksylitolu (rozpuszczonego w kawie)
1/2 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy
szczypta soli
125 g margaryny
poncz do nasączenia:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka ksylitolu
(opcjonalnie) 2-4 łyżki likieru kawowego***
polewa:
200 g gorzkiej czekolady bezcukru
2 łyżki oleju kokosowego
dekoracja:
jeżyny, borówki, jagody, czarne kwiaty, gorzkie kakao
* puree z jabłek można kupić (ważne, aby było niesłodzone) lub zrobić samemu (uduś obrane jabłka do miękkości i zblenduj na purée)
** np. Aslan
*** lub innego alkoholu
PRZYGOTOWANIE
ciasto:
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Przygotuj sobie 2 okrągłe tortownice tego samego wymiaru. Nasmaruj je olejem kokosowym.
- W dużej misce wymieszaj mleko z octem i pozostaw na kilka minut.
- Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj suche i dodaj je do mokrych.
- Wymieszaj, wylej równą ilość do 2 tortownic i wstaw do piekarnika na ok. 40-50 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia w foremkach.
krem kawowy:
- Nerkowce namocz min. 12 h.
- Odsącz z wody i zblenduj z pozostałymi składnikami na jednolity krem. Wstaw do lodówki do momentu, aż będziesz gotowy udekorować nim ciasto.
polewa:
- Składniki na polewę połącz ze sobą w kąpieli wodnej (w garnku do połowy wypełnionym wodą umieść miskę, a w niej składniki na polewę). Gotową polewę odstaw do ostygnięcia (tylko na chwilę, bo polewa musi być na tyle płynna aby łatwo rozsmarować ją na torcie).
tort:
- Gotowy blat ciasta ustaw na obrotowej desce, załóż na niego z powrotem tortownicę.
- Nasącz połową ponczu. Posmaruj go kremem kawowym. Przykryj kolejnym blatem ciasta, który nasącz pozostałą porcją ponczu.
- Zdejmij obręcz tortownicy. Gotowy tort udekoruj polewą z wierzchu i po bokach. Kiedy polewa lekko stwardnieje udekoruj wierzch tortu owocami i kwiatami.
- Wstaw do lodówki.
- Tort wyjmij ok. 30 minut przed podaniem.
Chocolate b-day cake with coffee frosting
RECIPE
INGREDIENTS
cake
dry:
2.5 cups whole-wheat flour
2/3 cup xylitol (or other sweetener)
1 cup cocoa
2.5 tsp baking soda
1.5 tsp baking powder
pinch of salt
wet:
1 cup milk plant
3 tsp of apple cider vinegar
1.5 cups of applesauce*
2/3 cup melted coconut oil
3 tsp vanilla extract
1/4 cup of freshly brewed coffee
coffe cream
2 cups cashews
4 tsp vanilla extract
5-6 tbsp of xylitol (dissolved in coffee)
1/2 cup freshly brewed coffee
pinch of salt
125 g margarine
punch to soak:
1 cup of boiled water
1 tbsp xylitol
(Optional) 2-4 tablespoons coffee liqueur ***
chocolate ganache:
200 g of dark chocolate (sugar-free or not)
2 tbsp coconut oil
decoration:
blackberries, cranberries, blueberries, black flowers, cocoa powder
* You can add store-bought applesauce (important to be unsweetened) or do it yourself (cook peeled apples until tender and blend into puree)
** Eg. Aslan
*** Or other alcohol
PREPARATION
cake:
- Preheat oven to 180 degrees.
- Prepare 2 round cake tins (same size). Grease with coconut oil.
- In a large bowl, mix milk with vinegar and leave for a few minutes.
- Add the remaining wet ingredients and mix.
- In another bowl, mix dry ingredients and add them to the wet.
- Mix, pour equal amounts to 2 cake tins and put in the oven for approx. 40-50 minutes.
- Leave to cool.
coffee frosting:
- Soak cashews for min. 12 hr.
- Drain the water and blend with the remaining ingredients until smooth. Put in the fridge until you’re ready to decorate the cake.
chocolate ganache:
- Combine all ingredients in a water bath (in a pot half-filled with water, place the bowl with ingredients to combine). Set aside to cool (just for a moment, because the coating must be sufficiently fluid to easily spread it onto the cake).
cake:
- Place one layer of the cake on flat surface and pour half of punch on it.
- Pour coffee frosting. Cover with another cake layer, pour the remaining portion of punch.
- Decorate the cake with chocolate ganache on top and sides. Decorate top of cake with fruits and flowers.
- Put in the fridge.
- Remove the cake approx. 30 minutes before serving.
BRAK KOMENTARZY