Sałatka fasolowa
Jeśli jesteś osobą która uprawia jakąkolwiek formę aktywności fizycznej na co dzień, to pewnie wiesz jak ważną rolę odgrywa w tym wszystkim dieta. Wieczorne bieganie, poranny rower do pracy, pływanie, joga czy workout w miejskim parku, wszystko to powoduje, że nasze ciało wymaga od nas nieco więcej niż ciało osobnika leniwego, dla którego jedynym „sportem” jest gra na playstation w fife :P
Podstawy racjonalnego odżywiania przed i po:
- Na ok. 2 h przed wysiłkiem spożyj lekkostrawny, wysokoenergetyczny posiłek, bogaty w witaminy i raczej ubogi w tłuszcze.
- Na pół godziny przed treningiem możesz dostarczyć sobie nieco cukrów prostych (np. banan, sok owocowy, batonik etc.).
- W trakcie treningu musisz odpowiednio się nawadniać, pić w małych ilościach wodę zmineralizowaną, aby uzupełnić poziom elektrolitów i cukrów (możesz sobie zmieszać wodę z sokiem i solą).
- Po treningu w ciągu godziny uzupełnij węglowodany i płyny, nie zapominając o witaminach i minerałach (wydalanych z potem). Podczas wysiłku fizycznego w naszych ciałach powstają wolne rodniki, dlatego musisz dostarczyć mu przeciwutleniaczy (np. witaminy A, C, E), które je zneutralizują. Zadbaj również o poziom: selenu (orzechy i produkty pełnoziarniste); magnezu (np. nasiona, kiełki, warzywa zielone, karob), potasu (np. banany, pomidory, soja, fasola jaś, szpinak); wapnia (mleko roślinne, tahini, sezam, jarmuż, migdały, pestki słonecznika, brokuł, suszone morele). Łatwym sposobem na uzupełnienie tego wszystkiego jest wypicie owocowo mlecznego (na bazie mleka roślinnego) smoothie z orzechami i nasionami. Kolejnym krokiem do 2 h po treningu jest dostarczenie sobie białka, które jest niezbędne do regeneracji uszkodzonych podczas wysiłku włókien mięśniowych. Dobrym źródłem białka są warzywa strączkowe (bogate również w witaminy z grupy B), tofu, seitan i tempeh.
Teraz jestem po treningu, dlatego dzisiaj w menu sałatka z 4 rodzajów fasoli, zatopionych w cytrynowo musztardowym sosie na bazie lekkiej oliwy. Wysoko proteinowa i smaczna.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sałatka:
1/2 kg ugotowanej w lekko osolonej wodzie zielonej fasoli szparagowej
1 szklanka ugotowanej fasoli mung
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
garść świeżej bazylii
TIP: jeśli wolisz użyj innych rodzajów fasoli, swoich ulubionych, może ich być więcej niż 4 :P
sos:
sok z 1 cytryny
1,5 łyżki musztardy
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodkiego)
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce wymieszaj fasole (te z puszki oczywiście bez zalewy – odcedź na durszlaku).
- Składniki na sos zblenduj razem i dodaj do fasoli.
- Na koniec pokrój świeżą bazylię i wymieszaj z sałatką.
- Gotowe :)
BRAK KOMENTARZY