Sałatka Cezar z czosnkowymi grzankami
Zaprosiłeś ziomków na kolację. Fajnie, będzie jedzone i będzie miło. Są 2 wersje wydarzeń: stworzysz coś z niczego – z resztek dnia poprzedniego, albo wydasz majątek w kuchniach świata i zaskoczysz wszystkich menu na poziomie restauracyjnym… No dobra, w końcu przestaje Cię ponosić fantazja i następuje chwila kiedy w ferworze myśli twórczej, połowę składników już zjadłeś, a z pozostałych trzeba stworzyć finalną kreację, bo kolacja za 15 minut, a goście będą mega głodni.
Podobna historia przytrafiła się niejakiemu Caesar’owi Cardini w 1924 w Tijuanie, kiedy to musiał nakarmić gości swojej restauracji, a nie za bardzo miał czym bo na zapleczu zostały mu jedynie resztki. Wykreował z nich sałatkę, którą – bardziej banalnie się nie dało – nazwano jego imieniem. Bajka wyczytana w wikipedii, czy nie bajka, na pewno w chwili kiedy to czytasz masz już straszną ochotę na Cezara, dlatego przepis poniżej.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sos*:
1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
1/2-2/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki czarnej soli
1 ząbek czosnku
2-3 łyżeczki musztardy
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka kaparów
świeżo mielony pieprz i sól
+ opcjonalnie sok z cytryny
TIP: Ilość oleju zależy od mleka jakie użyjesz, czasem trzeba go nieco więcej aby majonez uzyskał odpowiednią konsystencję, czasem mniej.
czosnkowe grzanki**:
pełnoziarnista bułka
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
4 łyżki oliwy
4 łyżki płatków drożdżowych
sól i pieprz
sałatka:
sałata rzymska
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
sos* z przepisu powyżej
grzanki** (4 kromki pełnoziarnistego chleba) z przepisu powyżej
wegański parmezan
PRZYGOTOWANIE
sos:
- Najpierw zblenduj mleko z octem, aż się mocno spieni.
- Potem powoli dodawaj olej, wciąż mieszając, aż konsystencja zacznie się zmieniać w bardziej majonezową (możesz sobie pomóc dodając 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej).
- Dodaj pozostałe składniki, zblenduj i wstaw do lodówki, na czas przygotowania pozostałych składowych sałatki.
grzanki:
- Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę drobno posiekaj i wymieszaj to wszystko z pozostałymi składnikami (poza bułką).
- Bułkę (lub jakiekolwiek inne pieczywo) pokrój w kostkę i dokładnie obtocz w przygotowanej oliwie czosnkowo pietruszkowej.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 10 minut (aż się zrumienią i staną chrupkie).
sałatka:
- Sałatę rzymską pokrój na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce, dodaj oliwki ugotowaną ciecierzycę, sos i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Przed podaniem do każdej porcji dodaj kilka grzanek i posyp wegańskim parmezanem.
Vegan caesar salad with garlic crostini
RECIPE
INGREDIENTS
sauce*:
1 cup unsweetened soy milk
1 / 2-2 / 3 cup canola oil
1 tsp of apple cider vinegar
1/2 tsp salt black
1 clove garlic
2-3 tsp mustard
1 tbsp yeast flakes
1 tbsp capers
freshly ground pepper and salt
+ Optional lemon juice
TIP: The amount of oil depends on milk type, sometimes you have add little bit more to achieve the proper consistency, and sometimes less.
garlic crostini **:
whole wheat bread
2 cloves garlic
bunch fresh parsley
4 tbsp olive oil
4 tbsp of yeast flakes
salt and pepper
salad:
roman lettuce
1/2 cup black olives
1/2 cup cooked chickpeas
* sauce (recipe from above)
** toast (4 slices of wholemeal bread)
vegan parmesan
PREPARATION
sauce:
- First blend milk with vinegar.
- Then slowly add the oil, stirring constantly, until the consistency starts to change into a more smooth (you can help yourself by adding 1/2 tsp xanthan gum).
- Add remaining ingredients, blend and put into fridge. Prepare the other salads components, meanwhile.
garlic crostini:
- Crush garlic, finely chop parsley and combine it all with the remaining ingredients (except breadcrumbs).
- Cut bread into cubes and coat in olive oil with garlic and parsley.
- Put in the oven preheated to 175 degrees for approx. 10 minutes (until browned and crispy).
salad:
- Cut lettuce into smaller pieces and place in a large bowl, add the olives, cooked chickpeas, sauce and combine with a spoon.
- Add a few crostini and sprinkle with vegan parmesan cheese just before serving.
nie przepadam za oliwkami, ale całą resztę biorę w ciemno, a szczególnie te genialne grzanki :3 schrupałabym! :D
Zastąp je czymś innym (np. kapary, wegański ser), będzie smaczne i tak ;)