Pietruszkowe pesto z fasolką
Pierwszym jakie jadłam było pesto alla genovesa – włoski sos na bazie oliwy, bazylii, parmezanu i orzechów piniowych. Kolejnym które poznałam było czerwone pesto sycylijskie z suszonymi pomidorami. Potem odkryłam, że podobny sos można zrobić z zupełnie różnych, sezonowo dostępnych składników, w 100 % pochodzenia roślinnego. W sklepach i na targowiskach w godzinach wieczornych nie zawsze znajdziesz świeżą bazylię, ale za to na bank pęczki natki pietruszki. Dlatego właśnie wylądowała w pesto, daniu dla osób cierpiących na brak czasu, posiadających blender ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
3 szklanki posiekanej pietruszki
1/4 szklanki podprażonych pestek słonecznika i dyni
1/4 szklanki migdałów
2 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki wody
sól do smaku
+ np. zielona fasola szparagowa
TIP: Poza fasolką do pesto idealnie pasują ziemniaki lub brokuły.
PRZYGOTOWANIE
- Fasolę (lub inne warzywa) ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie lub na parze.
- Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i umieść w blenderze.
- Dodaj pozostałe składniki poza solą i zblenduj.
- Na koniec dodaj sól.
- Przed podaniem ugotowaną fasolę (lub inne warzywa) i pesto wymieszaj dokładnie w misce.
- Podawaj jako zimną przystawkę.
Parsley pesto with green beans
RECIPE
INGREDIENTS
3 cups chopped parsley
1/4 cup roasted sunflower and pumpkin seeds
1/4 cup almonds
2 tbsp of yeast flakes
3 tbsp lemon juice
1/4 cup olive oil
1 garlic clove
1/4 cup water
salt to taste
+ green beans (or other vegetables)
TIP: Pesto fits perfectly to potatoes or broccoli too.
PREPARATION
- Beans (or other vegetables) cook separately in lightly salted water.
- Wash parsley, dry, chop and place in a blender.
- Add remaining ingredients except salt and blend until smooth.
- Finally, add salt.
- Cooked beans (or other vegetables) & pesto mix thoroughly in a bowl just before serving.
- Serve as a cold appetizer.
BRAK KOMENTARZY