Ser z czarnuszką (z nerkowców)
Ten wpis powstał w pośpiechu… ponieważ moja siostra jadła go przy okazji swojej ostatniej wizyty i strasznie ciśnie o przepis, dziś będzie kolejny ser z nerkowców – tym razem z czarnuszką. W temacie wegańskich serów zdecydowanie wolę te domowe, z nerkowców lub innych orzechów – bo cenię ich smak i walory odżywcze. Sery ze sklepu, bazujące głównie na tłuszczach, skrobiach i emulgatorach – jadam tylko na pizzy. Sama produkcja sera przy użyciu probiotyku, z początku może cię nieco przerażać, ale wbrew pozorom jest do ogarnięcia. Jeśli moja siostra da radę, to i ty :P
Oczywiście w tej chwili można nabyć sery bazujące na orzechach w wybranych sklepach na terenie W-wy i innych miast, testowałam już te od Serotoniny oraz Wege Sióstr
Najpierw wyprodukuj sobie probiotyk > rejuvelac.
Potem wybierz sobie przepis… ten poniżej, albo inny z archiwum EMP:
- Ricotta z tofu i nerkowców
- Miękki ser z pieczonym czosnkiem i pietruszką
- Ser cytrynowo-bazyliowy
- Ser ze świeżymi ziołami
- Kremowy ananasowy z migdałami
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka nerkowców
1/4 szklanki rejuvelac
1/3 szklanki rafinowanego oleju kokosowego*
1 łyżka płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżka czarnuszki
+ czarnuszka do dekoracji
*WAŻNE aby olej był rafinowany, bez smaku i zapachu kokosa ;)
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy zalej ciepłą wodą i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
- Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem i solą.
- Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
- Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego roztopiony olej kokosowy, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zblenduj na gładką masę.
- Teraz dodaj czarnuszkę i wymieszaj łyżką.
- Ser umieść w małej misce wyłożonej gazą złożoną na pół (2 warstwy). Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
- Gotowy ser wyjmij z lodówki i jeśli masz ochotę udekoruj odrobiną czarnuszki przed podaniem.
Nigella cashew cheese
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup of cashew
1/4 cup of rejuvelac
1/3 cup coconut oil
1 tbsp of yeast flakes
1/2 tsp of salt
1/4 tsp of white pepper
1 tbsp nigella sativa seeds
+ nigella sativa seeds for decoration
PREPARATION
- Pour nuts with hot water and leave for a few hours (at least 8).
- Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
- Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
- Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with remaining ingredients until a smooth paste forms. Add nigella sativa seeds and stir with a spoon.
- Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Put cheese into the cheesecloth in a round container and place it in a fridge to set.
- Remove from the fridge and decorate with nigella sativa seeds before serving.
- Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.
Mam prośbę – czy możesz powiedzieć, jakich probiotyków aptecznych można też użyć – chciałabym najpierw sprawdzić tę wersję, jako szybszą. :) A potem będę hodować też z ziarenek :)
Ojjj niestety nie używałam nigdy probiotyków aptecznych :( Bardziej dostępna wersja to zastosować wodę po ogórkach kiszonych lub kapuście, też zakwasi, nieco inny będzie smak oczywiście. Używałam takiej wody do innych serków, ale nigdy nie trzymałam za długo w dojrzewaniu, tak więc musisz poeksperymentować, z chęcią poczytam jak ci wyszło ;)
Czy ser wyjdzie bez dodatkowego oleju? Same orzechy to w większości tłuszczyk…
wyjdzie oczywiście, olej jest tylko dla nadania konsystencji, ustabilizowania, ale ja często robię bez i jest wtedy smarowny.