Sałatka z melonem charentais
W pobliskim markecie zrobili przegrupowanie w dziale warzywno owocowym, dzięki czemu znalezienie awokado zaprowadziło mnie do nieznanej alejki…pełnej melonów :) Może nie przepadam za ich smakiem tak jak za mango, są dobre ale po kilku kawałkach zamulają i nudzą. A jednak, tylu rodzajów melona naraz dawno nie widziałam! Jeden którego wcześniej chyba nie jadłam od razu trafił do koszyka.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sałatka:
1/2 melona charentais aka french cantaloupe
1-2 awokado
1/2 szklanki migdałów
ok. 100 g młodego szpinaku
kilkanaście listków świeżej bazylii
cytrynowy dressing:
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka oleju lnianego (można pominąć)
1 łyżka syropu z agawy (słodkiej melasy albo innego syropu)
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- Melona umyj i przekrój na pół. Jedną połowę pokrój w kostkę i umieść w misce (drugą schowaj do lodówki – przechowuj max 3 dni).
- Do melona dodaj pokrojone w kostkę awokado, liście młodego szpinaku, podprażone migdały oraz garść liści świeżej bazylii.
- Składniki na dressing wymieszaj dokładnie i dodaj do miski z warzywami. Całość wymieszaj i pozostaw w lodówce do momentu podania na stół.
BRAK KOMENTARZY