Spaghetti & pesto z bobu i bazylii

Jesienią lubię jeść makarony, organizm domaga się potraw cięższych i najlepiej na ciepło. Dlatego podczas tej typowo jesiennej, a jednak czerwcowej aury postanowiłam dokarmić was warzywem sezonowym jakim jest bób.

Bób pod postacią kremowego sosu do spaghetti będzie smakował nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, wymień makaron pełnoziarnisty na cukiniowy. Tutaj jest opis jak go zrobić. Smacznego.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1/4 kg bobu
1 pęczek/krzaczek bazylii
4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
6 łyżek soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki migdałów
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu białego

+ spaghetti

PRZYGOTOWANIE

  1. Spaghetti ugotuj al dente.
  2. Bób ugotuj aż będzie miękki, obierz ze skóry i umieść w pojemniku blendera.
  3. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj. W miarę potrzeby dodaj więcej wody lub oliwy, jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste.
  4. Dodaj pesto do spaghetti i wymieszaj. Podawaj posypane wegańskim parmezanem i bazylią.


Broad beans basil pesto & spaghetti

Pesto z bobu i bazylii – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 20 min.
Serves: 4

INGREDIENTS

1/4 kg of broad beans
1 bunch of fresh basil
4 tbsp of active yeast flakes
6 tbsp of lemon juice
2 cloves of garlic
1/3 cup almonds
6 tbsp of oil
1 tsp of salt
1 tsp of white pepper

+ spaghetti

PREPARATION

  1. Cook spaghetti (al dente).
  2. Cook broad beans until soft, peel the skins and place in a blender container.
  3. Add the remaining ingredients and blend. Add more water or olive oil if it comes out too thick (If necessary).
  4. Combine pesto with spaghetti. Serve with vegan parmesan cheese and fresh basil.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Aneczka

    Uwielbiam bób, ale zawsze jem sam. Taki makaron też bym zjadła, tylko nie bardzo umiem gotować. Udaje mi się tylko nie rozgotować makronu, ale może dlatego że w koszyku zawsze ląduje Arrighi :D

    • eat me please

      Kiedyś też totalnie nie potrafiłam gotować, ale po latach najpierw odwzorowywania przepisów z książek a potem eksperymentowania i zabawy poprzez które wiele się można nauczyć, nagle okazało się że gotowanie wcale nie jest trudne. Przede wszystkim nie poddawaj się z powodu kilku porażek, jeśli coś już ci wyjdzie to zapisz sobie co i jak zrobiłaś, rób rzeczy podobne na bazie tego już sprawdzonego przepisu… kup sobie książki które cię zainspirują ;) Żeby się nie zniechęcić zacznij od prostych przepisów, a pesto raczej do nich należy.