Czosnkowo ziołowy ser z tofu

Coraz bardziej przekonuję się do prostych rozwiązań w kuchni, jak nie ja ;) Brak czasu weryfikuje wszystko, a dobre jedzenie którego przygotowanie zajmuje kilka chwil staje się tym ulubionym. Wymyślne przepisy zostawiam sobie na długie zimowe wieczory i specjalne okazje, a tymczasem robię szybko i pysznie na śniadanie, serek z tofu z dużą ilością świeżego czosnku i ziół.

Czosnkowo ziołowy serek z tofu – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

2 kostki tofu
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z ogórków kiszonych
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
0,5-1 szklanka świeżych ziół*
0,5-1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu

*możesz użyć jednego gatunku lub kilku, ja akurat miałam pod ręką rozmaryn, miętę i oregano (ale np. bazylia, tymianek i lawenda też się sprawdzą).

PRZYGOTOWANIE

  1. Zioła drobno posiekaj i umieść wraz z pozostałymi składnikami w pojemniku blendera, zblenduj, dopraw w razie potrzeby. Gotowe ;)


Garlic & herbs tofu cottage cheese

Czosnkowo ziołowy serek z tofu – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 5 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

350-400 g of tofu (2 packs)
2 garlic cloves
2 tbsp of sour cucumber juice*
1 tbsp of unrefined coconut oil
1 tsp apple cider vinegar
0,5-1 cup of fresh herbs**
0,5-1 tsp of salt a pinch of pepper

* In Poland it’s called „ogórki kiszone” but i don’t know if it’s popular in other countries.

** Rosemary, mint and oregano for example.

PREPARATION

  1. Chop herbs finely and put together with the remaining ingredients in a blender container, blend, season if necessary. Finished ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.