Czosnkowo ziołowy ser z tofu
Coraz bardziej przekonuję się do prostych rozwiązań w kuchni, jak nie ja ;) Brak czasu weryfikuje wszystko, a dobre jedzenie którego przygotowanie zajmuje kilka chwil staje się tym ulubionym. Wymyślne przepisy zostawiam sobie na długie zimowe wieczory i specjalne okazje, a tymczasem robię szybko i pysznie na śniadanie, serek z tofu z dużą ilością świeżego czosnku i ziół.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kostki tofu
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z ogórków kiszonych
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
0,5-1 szklanka świeżych ziół*
0,5-1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
*możesz użyć jednego gatunku lub kilku, ja akurat miałam pod ręką rozmaryn, miętę i oregano (ale np. bazylia, tymianek i lawenda też się sprawdzą).
PRZYGOTOWANIE
- Zioła drobno posiekaj i umieść wraz z pozostałymi składnikami w pojemniku blendera, zblenduj, dopraw w razie potrzeby. Gotowe ;)
Garlic & herbs tofu cottage cheese
RECIPE
INGREDIENTS
350-400 g of tofu (2 packs)
2 garlic cloves
2 tbsp of sour cucumber juice*
1 tbsp of unrefined coconut oil
1 tsp apple cider vinegar
0,5-1 cup of fresh herbs**
0,5-1 tsp of salt a pinch of pepper
* In Poland it’s called „ogórki kiszone” but i don’t know if it’s popular in other countries.
** Rosemary, mint and oregano for example.
PREPARATION
- Chop herbs finely and put together with the remaining ingredients in a blender container, blend, season if necessary. Finished ;)
BRAK KOMENTARZY