Szpinak w cieście francuskim

Poniedziałek, początek tygodnia i koniec weekendowej wolności. Większość ludzi szczerze go nienawidzi, ale przepis na to by był udany jest prosty. Kup opakowanie ciasta francuskiego, mrożony szpinak, odpal ulubiony film i zaszyj się w kuchni.

Gotowe ciasto francuskie to temat kontrowersyjny, te o dobrym składzie nie są wegańskie, a te o złym (zawierające olej palmowy) teoretycznie są. Decyzję o kupowaniu produktów zawierających olej palmowy pozostawiam tobie… Zawsze możesz sobie takie ciasto ukręcić sam/a, niestety to zadanie nie należy do łatwych.

Szpinak w cieście francuskim – eatmeplease.pl

 


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI

400-450 g szpinaku mrożonego
1 cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
spora szczypta pieprzu i soli

+ opakowanie ciasta francuskiego 275 g
++ olej kokosowy rafinowany
+++ czarnuszka

TIP: Jeśli masz ochotę możesz wzbogacić nadzienie szpinakowe zrobioną z nerkowców i tofu ricottą. Przepis tutaj.

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto na odrobinie oleju.
  2. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez prasę.
  3. Następnie dodaj mrożony szpinak.
  4. Duś pod przykryciem do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
  5. Dodaj przyprawy i duś dalej pod przykryciem, aż uznasz że smak nadzienia jest dla ciebie idealny :)
  6. Ciasto francuskie rozwiń na płasko i podziel na 6 części (prawie kwadratów).
  7. Krawędzi zwilż wodą (ułatwi to klejenie kopert), na środku każdego kawałka umieść czubatą łyżkę nadzienia.
  8. Zaklejaj ciasto w kopertę lub trójkąt. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut (do momentu aż się przyrumienią).


Spinach & puff pastry

Szpinak w cieście francuskim – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 6

INGREDIENTS

400-450 g frozen spinach
1 sugar onion
2 cloves of garlic
2 tsp of ground cumin
1 tsp of ground coriander
1/2 tsp of turmeric
a good pinch of pepper and salt

+ puff pastry 275 g
++ refined coconut oil
+++ nigella seeds

TIP: You can add some cashew & tofu ricotta to the spinach filling, if
you want. Recipe here.

PREPARATION

  1. Dice onion and fry on oil until gold.

  2. At the end of frying, add pressed garlic and minute later frozen spinach.
  3. Store under cover until the spinach has completely thawed and then add the spices.
  4. Hold under the cover for a few minutes until the flavors are combined. divide the puff pastry into six square parts, place a
    heaped spoon of filling in the center of each piece. Stick the dough into an envelope or triangle*.
  5. Bake in the oven preheated to 200 degrees for 15-20 minutes until they get brown.
* soak the sides of the dough, this will make it easier not to fall apart.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.