Tofu DIY
Wracam po wakacyjnej przerwie i od razu cisnę tematy DIYowe. Bo wszystko można czasem zrobić w domu, nawet jeśli łatwiej jest kupić. Wiedza na temat wytwarzania jedzenia i poczucie samowystarczalności są dziś w cenie, kto wie kiedy ci się przydadzą… Jeśli jesteś posiadaczem wolnoobrotowej wyciskarki do soków, będzie ci nieco łatwiej, ale jeśli nie jesteś też dasz radę ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki soji
10 szklanek wody
2 łyżeczki gorzkiej soli (epsom / siarczan magnezu)*
1 łyżeczka soli himalajskiej**
*możesz zastąpić 2-3 łyżkami octu jabłkowego
**lub zwykłej
PRZYGOTOWANIE
- Soję namocz w wodzie i pozostaw na noc.
- Następnego dnia odlej wodę i dokładnie przepłucz na sicie.
- Umieść namoczone ziarna w misce z 8 szklankami wody i przygotuj się do mielenia – w tym miejscu masz 2 opcje: użyć zwykłego blendera kielichowego lub wolnoobrotowej maszyny do robienia soku.
- Jeśli wybrałeś maszynę do robienia soku, uruchom ją i powoli partiami dodawaj ziarna soi z wodą. Powstanie w ten sposób mleko sojowe.
- Surowe mleko umieść w garnku i zagotuj. Po 10 minutach gotowania, odstaw z gazu, usuń kożuch z piany.
- Następnie z powrotem zagotuj, zdejmij z gazu i dodaj sól zwykłą oraz sól gorzką (lub ocet jabłkowy) rozpuszczoną w 2 szklankach ciepłej wody.
- Po kilku minutach mleko powinno się rozwarstwić, poczekaj kilka minut i to jest znak do dalszego działania.
- Sito wyłóż złożoną na kilka razy gazą lub czystą ściereczką. Przelej na nie rozwarstwione mleko, następnie to co pozostanie w sicie umieść w formie z dziurkami i przygnieć czymś ciężkim (obciążenie spowoduje odciekanie nadmiaru wody oraz uformowanie tofu w odpowiedni kształt i strukturę).
- Umieść w lodówce na około 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij z formy, umieść w szczelnie zamykanym pojemniku i zalej świeżą filtrowaną wodą, pojemnik zamknij i umieść w lodówce.
- Wodę zmieniaj codziennie.
- Tofu zachowuje świeżość ok. 3-5 dni max.
Tofu DIY
RECIPE
INGREDIENTS
2 cups of soya beans
10 cups of water
2 tsps of bitter salt (epsom / magnesium sulphate)*
1 tsp of Himalayan salt **
*or 2-3 tbsps apple vinegar
** or normal one
PREPARATION
- Soak beans in water, overnight.
- Next day, pour out the water and rinse thoroughly on the sieve.
- Place soaked soy beans in a bowl with 8 glasses of water and prepare for grinding – here you have 2 options: use a blender or a slow juice maker.
- If you have chosen a juice maker, run it and slowly add soy beans with water. As the result you’ll have clear soy milk.
- Place the raw soy milk in a saucepan and boil. After 10 minutes of cooking, remove from the gas, remove the foam coat.
- Heat the soy milk back to boil.
- Dissolve 2 tsps of epsom salt (or apple vinegar) in 2 cups of warm water.
- Remove from heat and gently stir together.
- In about 5 to 10 minutes the curds will separate.
- Once the soymilk separates into curds and whey, pour it into press. (If you are not using a tofu box, use – for example – empty milk carton with holes made by you with a knife ;)
- Press down with a heavy object (It’ll cause the excess water to drip and form the tofu into a suitable shape and structure).
- Put in the fridge for about 30 minutes.
- Once the tofu has cooled, remove it from a sieve (press/carton) place it in a container, cover it with fresh, cold water, and cover the container.
- Refrigerate and change the water every day.
- It will keep for about 3-5 days max.
BRAK KOMENTARZY