Wegańska fasolka po bretońsku (szybka)
Przepis ten przybył do mnie prosto z Londynu, wraz z moja siostrą. Wymyślił go M. a ja zaadoptowałam jak swój. Nic tak nie cieszy jak jedzenie, które opiera się o łatwo dostępne półprodukty, robi się szybko, jest sycące i smaczne. Polecam poszukać dobrej fasoli w sosie pomidorowym, bo nie każda robi robotę (chodź w zasadzie każda się nadaje). Moja ulubiona to Heinz z 5 ma rodzajami fasoli, do tego kostka dowolnego wędzonego tofu, czerwona cebula, koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotowe.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 kostka tofu wędzonego (180-200 g)
1 puszka fasoli w sosie pomidorowym (ok. 400 g)
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta pieprzu
TIP: Ja używam tu czerwonej cebuli, ale możesz każdej innej. Tofu koniecznie wędzone. Fasola w sosie pomidorowym dowolnej firmy, ale polecam spróbować Heinz Five Beans.
PRZYGOTOWANIE
- Na odrobinie oliwy podsmaż pokrojone w drobną kostkę tofu wędzone. Często mieszaj by się usmażyło równomiernie z każdej strony.
- Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę (u mnie czerwona). Smaż, aż będzie szklista.
- Dodaj puszkę fasoli w sosie pomidorowym (u mnie Heinz z 5 ma rodzajami fasoli). Wymieszaj, dodaj 1 łyżkę przecieru pomidorowego, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, pieprz i odrobinę wody.
- Mieszaj chwilę, aż wszystko się połączy i podgrzeje. Gotowe :)
BRAK KOMENTARZY