Wegańska fasolka po bretońsku (szybka)

Przepis ten przybył do mnie prosto z Londynu, wraz z moja siostrą. Wymyślił go M. a ja zaadoptowałam jak swój. Nic tak nie cieszy jak jedzenie, które opiera się o łatwo dostępne półprodukty, robi się szybko, jest sycące i smaczne. Polecam poszukać dobrej fasoli w sosie pomidorowym, bo nie każda robi robotę (chodź w zasadzie każda się nadaje). Moja ulubiona to Heinz z 5 ma rodzajami fasoli, do tego kostka dowolnego wędzonego tofu, czerwona cebula, koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotowe.

Wegańska fasolka po bretońsku (szybka) - www.eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1 kostka tofu wędzonego (180-200 g)
1 puszka fasoli w sosie pomidorowym (ok. 400 g)
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta pieprzu

TIP: Ja używam tu czerwonej cebuli, ale możesz każdej innej. Tofu koniecznie wędzone. Fasola w sosie pomidorowym dowolnej firmy, ale polecam spróbować Heinz Five Beans.

PRZYGOTOWANIE

  1. Na odrobinie oliwy podsmaż pokrojone w drobną kostkę tofu wędzone. Często mieszaj by się usmażyło równomiernie z każdej strony.
  2. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę (u mnie czerwona). Smaż, aż będzie szklista.
  3. Dodaj puszkę fasoli w sosie pomidorowym (u mnie Heinz z 5 ma rodzajami fasoli). Wymieszaj, dodaj 1 łyżkę przecieru pomidorowego, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, pieprz i odrobinę wody.
  4. Mieszaj chwilę, aż wszystko się połączy i podgrzeje. Gotowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.