Piernikowa granola

W świecie zdominowanym przez produkcję masową coraz częściej wracam do korzeni i doceniam magię prezentów domowej roboty. Są one wyrazem naszej kreatywności i troski o środowisko. Dziś dzielę się z Wami przepisem na piernikową granolę, która po zapakowaniu w szklane słoje i obwiązaniu wstążką, stanie się idealnym upominkiem dla wielbicieli słodkich śniadań.

Granola potrzebuje niskiej temperatury i cierpliwości, bo to właśnie powolne karmelizowanie składników powoduje, że jest ona taka chrupiąca. Po upieczeniu i ostudzeniu nadaje się do jogurtu, mleka, na wierzch deserów lodowych, a nawet jako przekąska prosto ze słoika. Dodatkowym plusem jest zapach piernika, jaki utrzymuje się w mieszkaniu na długo po zakończeniu pieczenia. Smacznego!

Piernikowa granola –eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2 duże słoje

SKŁADNIKI

1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej
1/4 szklanki melasy
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1-2 łyżki przyprawy piernikowej
0,5 szklanka migdałów
0,5 szklanka nerkowców
0,5 szklanka suszonej żurawiny
szczypta soli

TIP: Płatki owsiane oraz kaszę ekspandowaną możesz wymienić na inne płatki lub inne ekspandowane ziarna. Melasę możesz zastąpić miodem lub innym słodkim syropem. Olej rzepakowy, możesz zastąpić innym neutralnym tłuszczem. Polecam od razu zrobić podwójną porcję granoli, na prezenty i dla siebie.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 150 stopni celsjusza.
  2. W jednej misce połącz melasę z olejem, przyprawą piernikową i szczypta soli.
  3. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki i zalej je przygotowaną wcześniej melasą.
  4. Wymieszaj wszystko dokładnie. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.
  6. Gotową granolę pozostaw do ostygnięcia, a następnie umieść w dużym zamykanym słoju.

 

TIP: Jeśli lubisz jak granola jest bardziej zbita, przyciśnij ją szpatułką do blaszki. Jeśli po 20-25 minutach uznasz, że granola jest za mało przyrumieniona, pozostaw ją w piekarniku z uchylonymi drzwiami, aż do ostygnięcia lub dodaj 5-10 minut (każdy piekarnik jest inny).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.