Wegańskie almogrote
Każda podróż to kulinarna inspiracja. Zawsze staram się spróbować lokalnej kuchni i nawet jeśli nie jest z natury roślinna, znajduję w niej coś ciekawego. Wpis o wakacjach na La Gomerze niebawem, a teraz mały przedsmak w postaci przepisu na wegańskie almogrote.
Almogrote to tradycyjna lokalna przystawka w postaci pasty, ukręconej z twardego sera, papryki, pomidorów, czosnku i oliwy, lekko pikantna. Musiałam ją zweganizować, więc łap przepis!
EDIT: A tutaj wpis o La Gomerze.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka nerkowców
1/2 szklanki rejuvelac’a
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżka jasnego miso
2/3 łyżeczki soli
3 pomidory
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Nerkowce namocz przez noc.
- Następnego dnia odcedź i zblenduj z rejuvelac’kiem. Umieść w wysterylizowanym pojemniku, przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 h.
- Kolejnego dnia pomidory pozbaw pestek i skóry, umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami (dojrzałym serem z nerkowców, czosnkiem, miso, solą, papryką, olejem, i oliwą). Zblenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki, aby nieco stężało.
Vegan almogrote
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup of cashews
1/2 cup of rejuvelac
1/4 cup of coconut oil
1 tbsp of light miso
2/3 tsp of salt
3 tomatoes
4 garlic cloves
1 tsp of sweet pepper
1/4 tsp of chilli
1 tbsp of oil
PREPARATION
- Soak cashews overnight.
- Drain the next day and blend with rejuvelac. Place in a sterilized container, cover with cheese cloth and leave at room temperature for approx. 24 hours.
- The next day put tomatoes (free from seeds and skins) with other ingredients (ripe cashew cheese, garlic, miso, salt, paprika, oil, and olive oil) in blender container. Blend to a smooth pate. Put in the fridge.
BRAK KOMENTARZY