Wegańskie almogrote

Każda podróż to kulinarna inspiracja. Zawsze staram się spróbować lokalnej kuchni i nawet jeśli nie jest z natury roślinna, znajduję w niej coś ciekawego. Wpis o wakacjach na La Gomerze niebawem, a teraz mały przedsmak w postaci przepisu na wegańskie almogrote.

Almogrote to tradycyjna lokalna przystawka w postaci pasty, ukręconej z twardego sera, papryki, pomidorów, czosnku i oliwy, lekko pikantna. Musiałam ją zweganizować, więc łap przepis!

EDIT: A tutaj wpis o La Gomerze.

Wegańskie almogrote – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 24 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców
1/2 szklanki rejuvelac’a
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżka jasnego miso
2/3 łyżeczki soli
3 pomidory
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Nerkowce namocz przez noc.
  2. Następnego dnia odcedź i zblenduj z rejuvelac’kiem. Umieść w wysterylizowanym pojemniku, przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 h.
  3. Kolejnego dnia pomidory pozbaw pestek i skóry, umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami (dojrzałym serem z nerkowców, czosnkiem, miso, solą, papryką, olejem, i oliwą). Zblenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki, aby nieco stężało.


Vegan almogrote

Wegańskie almogrote – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

1 cup of cashews
1/2 cup of rejuvelac
1/4 cup of coconut oil
1 tbsp of light miso
2/3 tsp of salt
3 tomatoes
4 garlic cloves
1 tsp of sweet pepper
1/4 tsp of chilli
1 tbsp of oil

PREPARATION

  1. Soak cashews overnight.
  2. Drain the next day and blend with rejuvelac. Place in a sterilized container, cover with cheese cloth and leave at room temperature for approx. 24 hours.
  3. The next day put tomatoes (free from seeds and skins) with other ingredients (ripe cashew cheese, garlic, miso, salt, paprika, oil, and olive oil) in blender container. Blend to a smooth pate. Put in the fridge.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.