Ser / dip z wędzoną papryką

Pogoda nie rozpieszcza, dlatego postanowiłam rozpieszczać się za nią ;) I nie jest to żadna chwilowa, noworoczna deklaracja, ale plan na przyszłość, albo dopóki mieszkam w tym – przez pół roku smutnym i zimnym – kraju. Poza łykaniem wszelkich niezbędnych witamin i supli, których ilość w czasie zimy gwałtownie wzrasta, staram się jeść zdrowo, no i przede wszystkim smacznie. Pyszne domowe jedzonko wywołuje szczęście, zastępuje słońce, palmy i ocean. Koniec kropka.

A tak na serio, zimą po prostu więcej czasu spędzam w domu, więcej gotuję, więcej eksperymentuję, planuję, piszę, testuję… a dzisiejszy przepis jest wynikiem takiej działalności właśnie. Produkcja sera z nerkowców stała się dla mnie tak powszechna i banalna, jak niegdyś hummusu. Rejuvelac jest zawsze w lodówce, a nerkowce w szafce. Jeśli tęsknisz za serowym smakiem, musisz się w końcu odważyć i zrobić coś z tych przepisów:

  1. Ricotta z tofu i nerkowców
  2. Miękki ser z pieczonym czosnkiem i pietruszką
  3. Ser cytrynowo-bazyliowy
  4. Ser ze świeżymi ziołami
  5. Kremowy ananasowy z migdałami
  6. Ser pesto z lawendą
  7. Ser z czarnuszką
  8. Dymny ser cheddar

Ser wędzona papryka – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 24 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki rejuvelac
1 papryka pieczona
4-6 łyżek płatków drożdżowych
1/2-1 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zalej ciepłą wodą i pozostaw na kilka godzin.
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj (gazą lub innym oddychającym materiałem) i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować „kwaśno”).
  4. Następnego dnia upiecz 1 czerwoną paprykę, pozbaw skóry i umieść wraz z serem i pozostałymi składnikami w blenderze, zblenduj na gładką masę.
  5. Gotowy ser umieść w zamykanym pojemniku i przechowuj w lodówce.
  6. Ser możesz podawać do śniadania z pieczywem albo jako przekąskę do kukurydzianych nachosów (jako dip).

TIP: Aby paprykę pozbawić skóry, po upieczeniu umieść ją w szczelnie zamykanym pojemniku. Pozostaw na kilka minut, aby się zaparzyła. Skóra idealnie odejdzie ;)


Smoked paprika cheese & dip

Ser wędzona papryka – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

2 cups of cashew
1/2 cup of rejuvelac
1 red bell pepper
4-6 tbsp of yeast flakes
1/2-1 tsp of smoked paprika
1/2 tsp ground cumin
1/2 tsp chilli
1/2 tsp salt

PREPARATION

  1. Pour nuts with hot water and leave for a few hours.
  2. Then drain them & blend with rejuvelac.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Next day roast bell pepper in the oven, peel the skin and place with cheese mixture in a blender and blend with remaining ingredients until you have a nice smooth cheesy mixture.
  5. You can serve cheese for breakfast with some bread or as an appetizer with corn nachos (as a dip).

TIP: Once you have roasted pepper, you will need to steam it. This process will help you peel the tough skin from them more easily. Put it in an airtight container for a few minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.