Zupa z młodych ziemniaków
Młode ziemniaki, cebula dymka, koperek…nowalijki są smaczne elo! Ponieważ staram się lecieć ostatnio na zupełnie innej diecie, spożywam duuuuużo białka, białeczka, omnomnom tak to o smaku tynku również, to ziemniaki nawet te młode poszły w odstawkę. Zapomnij, ziemniaki to zło, eat tofu or die!
…ale mam gości i nie planuję szprycować ich vegan blend’em ani innym proszkiem, musiałam coś ogarnąć, a przystawka w postaci zupy to całkiem spoko początek. Dzisiejszy przepis to zupa ziemniaczana z młodych ziemniaków z kaparami, bo to połączenie lubię (nie pierwszy raz wrzucam na bloga – zapiekanka z ziemniaków z kaparami) i mam nadzieję, że ty też polubisz :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 kg młodych ziemniaków
1,5-2 litry świeżego buliony (5 marchewek, 3 pietruszki, 1 seler, 1 duży por, 1 główka czosnku, 1 czerwona cebula, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz, sól, pietruszka)
2 łyżki wegańskiej margaryny
1/4 szklanki mleka kokosowego
6 cebulek dymek (lub duża biała cebula)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego koperku
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
1-2 łyżki kaparów
TIP: Mleko kokosowe możesz zastąpić innym, a nawet roślinną śmietaną (ważne aby dodać je na koniec, wtedy nie powinno się zwarzyć).
PRZYGOTOWANIE
- Zacznij od ugotowania buliony, przykładowe składniki podałam w nawiasie, możesz zrobić to swoim sposobem, as U wish.
- Na głębokiej patelni typu wok albo w sporym garnku umieść margarynę, drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek, duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
- Po 3-4 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę (ja ich nie obieram, dokładne mycie wystarczy).
- Po kilkunastu minutach gotowania pod przykryciem – nie zapomnij o mieszaniu – ziemniaki powinny być al dente, dodaj wtedy wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem kokosowym oraz kaparami.
- Zupę gotuj jeszcze kilkanaście minut, pod koniec dodaj mleko, wymieszaj i przy pomocy blendera ręcznego zmiel część składników, aby lekko ją zagęścić (wystarczy że na niskich obrotach umieścisz metalowe ostrze na 2-3 sekundy w zupie).
- Teraz dodaj kapary. Podawaj ze świeżym koperkiem.
BRAK KOMENTARZY