Zapiekanka ziemniaki, kapary, zioła

To była szybka akcja na kolację. Leciało City and Colour, pies spał, byłam zła bo głodna…Ziemniaki, kapary i milion kolendry, jem…dobre…co najważniejsze, robi się samo, kiedy ty zagubiony w internecie obczajasz cudze życie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

2 kg ziemniaków
200 g kaparów
6-8 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki świeżej kolendry
1/2 szklanki świeżej pietruszki
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki (opcjonalnie)
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz
sól himalajska

TIP: możesz użyć innych świeżych ziół.

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, w całości, bez obierania (jedynie umyj ;).
  2. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  3. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
  4. Umieść w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj dokładnie z odsączonymi kaparami, drobno pokrojonym czosnkiem, oliwą, skórką i sokiem z limonki, płatkami drożdżowymi, ziołami i przyprawami.
  5. Wstaw do piekarnika, piecz do momentu aż się z wierzchu przyrumienią.
  6. Gotową zapiekankę posyp przed podaniem garścią świeżej kolendry lub pietruszki.
  7. Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło, podana ze świeżą sałatką lub różnego rodzaju sosami (np. pesto, majonez, 1000 wysp).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.