Zapiekanka ziemniaki, kapary, zioła
To była szybka akcja na kolację. Leciało City and Colour, pies spał, byłam zła bo głodna…Ziemniaki, kapary i milion kolendry, jem…dobre…co najważniejsze, robi się samo, kiedy ty zagubiony w internecie obczajasz cudze życie :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kg ziemniaków
200 g kaparów
6-8 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki świeżej kolendry
1/2 szklanki świeżej pietruszki
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki (opcjonalnie)
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz
sól himalajska
TIP: możesz użyć innych świeżych ziół.
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, w całości, bez obierania (jedynie umyj ;).
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
- Umieść w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj dokładnie z odsączonymi kaparami, drobno pokrojonym czosnkiem, oliwą, skórką i sokiem z limonki, płatkami drożdżowymi, ziołami i przyprawami.
- Wstaw do piekarnika, piecz do momentu aż się z wierzchu przyrumienią.
- Gotową zapiekankę posyp przed podaniem garścią świeżej kolendry lub pietruszki.
- Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło, podana ze świeżą sałatką lub różnego rodzaju sosami (np. pesto, majonez, 1000 wysp).
BRAK KOMENTARZY