Żurek z puree ziemniaczanym
Kto ma czasem ochotę na żurek? Ta tradycyjna polska zupa, powstaje na bazie zakwasu z mąki. Żeby zjeść go w wersji bezglutenowej, wystarczy kupić lub zrobić zakwas na bazie mąki jaglanej, bezglutenowej owsianej, teff lub gryczanej. A ponieważ zrobienie zakwasu to prosta sprawa, zachęcam do działania.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
zupa:
400-500 ml zakwasu na żur*
2 białe cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2 L wody
1 L bulionu warzywnego
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1-2 łyżki majeranku
1,5 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 puszki mleka kokosowego
+ ziemniaki
zakwas bezglutenowy:
8 łyżek mąki (ryżowa, gryczana, bezglutenowa owsiana, teff)
4-6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych
1 L wody
PRZYGOTOWANIE
zupa:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą całkowicie miękkie.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- W garnku umieść oliwę i podsmaż na nim cebulę na złoto, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do garnka wlej bulion i wodę.
- Gotuj 10 minut, dodaj zakwas, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i paprykę wędzoną.
- Na koniec dolej mleka kokosowego i dopraw jeśli potrzeba pieprzem i solą. Przed podaniem przelej przez sito odcedzając liście, ziele angielskie i cebulę (cebulę możesz dodać z powrotem i zblendować razem z zupą).
- Podawaj z puree ziemniaczanym, przepis poniżej :)
JAK ZROBIĆ PUREE: Do ziemniaków dodaj trochę masła, mleka i zblenduj na gładką masę lub ugnieć.
bezglutenowy zakwas:
1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
2. Do dużego słoika wsyp mąkę i wodę, wymieszaj. Dodaj czosnek i pozostałe składniki, wymieszaj ponownie.
3. Słoik przykryj gazą i zostaw na 4-6 dni, mieszając codziennie min. 1 raz drewnianą czystą łyżką.
4. Zakwas jest gotowy, gdy zaczyna pachnieć kwaśno i słodko zarazem.
A co z zakwasem?
już naprawiłam przepis.