Majonez chipotle z aquafaby

Początek majówki to dla mnie otwarcie sezonu grillowego. Spędzę go w klubie Pogłos pomagając ekipie w pierwszym tegorocznym Vegan BBQ (link do wydarzenia). Będą wegańskie pyszności i impreza Silent Disco (link do wydarzenia). Zapraszamy!

A jeśli mowa o grillowaniu to dzisiejszy przepis będzie idealny jako dodatek do wszelkiego pieczonego dobra!

Są pewne rzeczy, które zawsze znajdziesz w mojej kuchni. Kupuję je na zapas, bo przydają się w sytuacjach kryzysowych kiedy nie mam czasu na gotowanie. Jednym z takich produktów jest ciecierzyca w szklanym słoiku, składnik szybkich past bezjajecznych oraz hummusu w wersji „last minute”. Ale nie o niej będzie ten wpis, będzie o tym co pozostaje po jej zużyciu – aquafabie.

Majonez chipotle z aquafaby – eatmeplease.pl

aquafabie już kiedyś pisałam, a tym co nie czytali w skrócie przypomnę, że jest to woda która pozostaje po gotowaniu ciecierzycy lub po prostu woda w której są zanurzone ziarenka ciecierzycy ze słoika (w przypadku tej kupionej w sklepie). Od kiedy ograniczam soję, stała się ulubioną bazą do stworzenia wegańskiego majonezu, bezy, musu czekoladowego i innych pyszności. A najpiękniejsze jest to, że jest ona „odpadem”, który można po prostu kreatywnie wykorzystać. Dziś w moim ulubionym sosie chipotle, który idealnie komponuje się z pieczonymi batatami, a jeżeli jesteś tradycjonalistą, to ze zwykłymi polskimi frytami z ziemniaka!

Majonez chipotle z aquafaby – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: 1 słoik

SKŁADNIKI

0,5 szklanki aquafaby
2 łyżeczki łagodnej musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki soku z limonki*
1 szklanka oleju rzepakowego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka pasty z puszki z papryczkami chipotle
szczypta soli kala namak
szczypta białego pieprzu

TIP: Ilość oleju rzepakowego zależy od tego jak ci się spieni aquafaba i jak bardzo tłusty majonez chcesz mieć. Jeśli masz sklepowy majonez to możesz pominąć wszystkie składniki poza papryką i pastą chipotle, zmieszać je z majonezem i sos gotowy ;) A jeśli nie masz pasty chipotle, to pomiń ją i dodaj nieco więcej papryki wędzonej.

*lub cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Aquafabę umieść w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu i użyj blendera z metalowym ramieniem jak wolisz.
  2. Dodaj do niej musztardę, ocet, syrop i blenduj aż się mocno spieni i zgęstnieje.
  3. Teraz dolej oleju i blenduj kolejne 2 minutki na wysokich obrotach. Dopraw czarną solą i białym pieprzem, dodaj pastę chipotle i paprykę. Zblenduj.
  4. Gotowy sos przelej do słoika i umieść w lodówce (powinien ładnie zgęstnieć).


Vegan Aquafaba Chipotle Sauce

Majonez chipotle z aquafaby – eatmeplease.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.