Majonez chipotle z aquafaby
Początek majówki to dla mnie otwarcie sezonu grillowego. Spędzę go w klubie Pogłos pomagając ekipie w pierwszym tegorocznym Vegan BBQ (link do wydarzenia). Będą wegańskie pyszności i impreza Silent Disco (link do wydarzenia). Zapraszamy!
A jeśli mowa o grillowaniu to dzisiejszy przepis będzie idealny jako dodatek do wszelkiego pieczonego dobra!
Są pewne rzeczy, które zawsze znajdziesz w mojej kuchni. Kupuję je na zapas, bo przydają się w sytuacjach kryzysowych kiedy nie mam czasu na gotowanie. Jednym z takich produktów jest ciecierzyca w szklanym słoiku, składnik szybkich past bezjajecznych oraz hummusu w wersji „last minute”. Ale nie o niej będzie ten wpis, będzie o tym co pozostaje po jej zużyciu – aquafabie.
O aquafabie już kiedyś pisałam, a tym co nie czytali w skrócie przypomnę, że jest to woda która pozostaje po gotowaniu ciecierzycy lub po prostu woda w której są zanurzone ziarenka ciecierzycy ze słoika (w przypadku tej kupionej w sklepie). Od kiedy ograniczam soję, stała się ulubioną bazą do stworzenia wegańskiego majonezu, bezy, musu czekoladowego i innych pyszności. A najpiękniejsze jest to, że jest ona „odpadem”, który można po prostu kreatywnie wykorzystać. Dziś w moim ulubionym sosie chipotle, który idealnie komponuje się z pieczonymi batatami, a jeżeli jesteś tradycjonalistą, to ze zwykłymi polskimi frytami z ziemniaka!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
0,5 szklanki aquafaby
2 łyżeczki łagodnej musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki soku z limonki*
1 szklanka oleju rzepakowego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka pasty z puszki z papryczkami chipotle
szczypta soli kala namak
szczypta białego pieprzu
TIP: Ilość oleju rzepakowego zależy od tego jak ci się spieni aquafaba i jak bardzo tłusty majonez chcesz mieć. Jeśli masz sklepowy majonez to możesz pominąć wszystkie składniki poza papryką i pastą chipotle, zmieszać je z majonezem i sos gotowy ;) A jeśli nie masz pasty chipotle, to pomiń ją i dodaj nieco więcej papryki wędzonej.
*lub cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Aquafabę umieść w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu i użyj blendera z metalowym ramieniem jak wolisz.
- Dodaj do niej musztardę, ocet, syrop i blenduj aż się mocno spieni i zgęstnieje.
- Teraz dolej oleju i blenduj kolejne 2 minutki na wysokich obrotach. Dopraw czarną solą i białym pieprzem, dodaj pastę chipotle i paprykę. Zblenduj.
- Gotowy sos przelej do słoika i umieść w lodówce (powinien ładnie zgęstnieć).
BRAK KOMENTARZY