14.05.2017

Chlebek czekoladowo bananowy

Chlebek bananowy to tak naprawdę ciasto pieczone w podłużnej blaszce do keksa. Robię go bardzo często, bo jest prosty, ma idealną wilgotność, zapach i smak, który można dowolnie modyfikować. Po serii zdrowych chlebków bezglutenowych (cytrynowy, bananowy), czas na wersję z czekoladą i orzechami laskowymi.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min + 50 min.
Ilość porcji: 2 blachy 10x20 cm

SKŁADNIKI

suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

mokre:
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka octu jabłkowego
3 dojrzałe banany
1/2 szklanki wegańskiej margaryny (ok. 125 g)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

+ tabliczka gorzkiej czekolady
++ garść orzechów laskowych do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Suche składniki wymieszaj w dużej misce za pomocą łyżki.
  3. Mleko wymieszaj z octem aż się lekko zetnie.
  4. Świeżo mielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą, zostaw na kilka minut.
  5. Banany obierz ze skóry i zblenduj na pure. Dodaj olej, ekstrakt z wanilii, mleko z octem, papkę z siemienia lnianego i wymieszaj na gładką masę.
  6. Następnie połącz mokre składniki z suchymi.
  7. Na koniec pokrój orzechy laskowe i tabliczkę gorzkiej czekolady. Część dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką, a drugą częścią udekoruj wierzch ciasta jak już umieścisz je w formie do keksa/chleba wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.


Chocolate Banana Bread

RECIPE

Preparation time: 10 min + 50 min.
Serves: 2 tins 10x20 cm

INGREDIENTS

Dry:
1.5 cups of wheat flour
1/3 cup cocoa
1/2 cup unrefined cane sugar
1.5 tsp baking powder
1 tsp of baking soda
pinch of salt

Wet:
2/3 cup of milk
1 tsp of apple cider vinegar
3 ripe bananas
1/2 cup vegan margarine (about 125 g)
2 tbsp ground flaxseed + 4 tbsp hot water
2 tsp of vanilla extract

+ dark chocolate bar
++ handful of hazelnuts to decorate

PREPARATION

  1. Preheat oven to 180 degrees.
  2. Stir dry ingredients in a large bowl, using a spoon.
  3. Mix the milk with the vinegar and leave it for a while.
  4. Combine freshly grounded flaxseed with hot water, leave for a few minutes.
  5. Peel bananas and blend into pure. Add the oil, vanilla extract, milk with vinegar, flaxseed and blend until combined.
  6. Then combine wet ingredients with the dry ones.
  7. Finally, chop dark chocolate into irregular pieces, same with nuts. Add it to the dough and stir with a spoon.
  8. Pour butter into lined with baking paper cake tin, decorate with some more hazelnuts.
  9. Place in oven for about 50 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.