Chlebek czekoladowo bananowy
Chlebek bananowy to tak naprawdę ciasto pieczone w podłużnej blaszce do keksa. Robię go bardzo często, bo jest prosty, ma idealną wilgotność, zapach i smak, który można dowolnie modyfikować. Po serii zdrowych chlebków bezglutenowych (cytrynowy, bananowy), czas na wersję z czekoladą i orzechami laskowymi.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
mokre:
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka octu jabłkowego
3 dojrzałe banany
1/2 szklanki wegańskiej margaryny (ok. 125 g)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
+ tabliczka gorzkiej czekolady
++ garść orzechów laskowych do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Suche składniki wymieszaj w dużej misce za pomocą łyżki.
- Mleko wymieszaj z octem aż się lekko zetnie.
- Świeżo mielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą, zostaw na kilka minut.
- Banany obierz ze skóry i zblenduj na pure. Dodaj olej, ekstrakt z wanilii, mleko z octem, papkę z siemienia lnianego i wymieszaj na gładką masę.
- Następnie połącz mokre składniki z suchymi.
- Na koniec pokrój orzechy laskowe i tabliczkę gorzkiej czekolady. Część dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką, a drugą częścią udekoruj wierzch ciasta jak już umieścisz je w formie do keksa/chleba wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.
Chocolate Banana Bread
RECIPE
INGREDIENTS
Dry:
1.5 cups of wheat flour
1/3 cup cocoa
1/2 cup unrefined cane sugar
1.5 tsp baking powder
1 tsp of baking soda
pinch of salt
Wet:
2/3 cup of milk
1 tsp of apple cider vinegar
3 ripe bananas
1/2 cup vegan margarine (about 125 g)
2 tbsp ground flaxseed + 4 tbsp hot water
2 tsp of vanilla extract
+ dark chocolate bar
++ handful of hazelnuts to decorate
PREPARATION
- Preheat oven to 180 degrees.
- Stir dry ingredients in a large bowl, using a spoon.
- Mix the milk with the vinegar and leave it for a while.
- Combine freshly grounded flaxseed with hot water, leave for a few minutes.
- Peel bananas and blend into pure. Add the oil, vanilla extract, milk with vinegar, flaxseed and blend until combined.
- Then combine wet ingredients with the dry ones.
- Finally, chop dark chocolate into irregular pieces, same with nuts. Add it to the dough and stir with a spoon.
- Pour butter into lined with baking paper cake tin, decorate with some more hazelnuts.
- Place in oven for about 50 minutes.
Rozumiem, że zamiast margaryny można użyć oleju, np z pestek winogron ?
myślę że tak, następnym razem jak będę robić użyję oleju by się upewnić że wychodzi równie spoko.