17.05.2017

Ekstrakt z czekolady (ziaren kakaowca)

Po tym jak 3 lata temu wyprodukowałam pierwszą serię ekstraktu z wanilii, w zaciszu mojego królestwa powstało wiele DIY’owych dóbr. Robione własnoręcznie przyprawy, roślinne mleka i sery, czy przetwory smakują najlepiej, bo dokładnie tak jak to sobie zaplanowałam. Jeśli potrzebujesz chwilę pomedytować, polecam tego typu działania – one oczyszczają umysł ;)

Ziarna kakaowca tak jak i czekolada, zawierają co najmniej kilka substancji psychoaktywnych – poprawiających nastrój i wywołujących uczucie relaksu. Ekstrakt z ziaren kakaowca to nic innego jak esencja smaku i zapachu czekolady. Dodany do czekoladowych wypieków, intensyfikuje ich smak. Możesz go również dodawać do deserów, kawy i smoothie’sów. Miesiąc oczekiwania jest tego wart :P


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + miesiąc
Ilość porcji: 3 x 50 ml

SKŁADNIKI

100 g ziaren kakaowca*
250 ml alkoholu 40%**

*można je nabyć w formie całych ziaren lub pokruszonych (ta druga opcja odbiera ci nieco roboty). Najlepiej kupić certyfikowane organiczne i surowe ziarno.

**może być wódka, bourbon, brandy czy rum – co tam lubisz ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj sobie szczelnie zamykany pojemnik np. słoik.
  2. Jeśli używasz całych ziaren, zmiel je lub pokrój na mniejsze kawałki, umieść w pojemniku i zalej alkoholem.
  3. Pojemnik zakręć, zawartość przemieszaj i schowaj w ciemnym miejscu na minimum miesiąc.
  4. Zawartość pojemnika przemieszaj raz na jakiś czas, jak ci się przypomni (w idealnym świecie codziennie, ale jak czasem zapomnisz to nic się przecież nie stanie ;).
  5. Po miesiącu ekstrakt powinien nabrać odpowiedniej mocy, przelej go do wysterylizowanych (wyparzonych) buteleczek (najlepiej z ciemnego szkła). Gotowe ;)


Chocolate extract – cocoa beans extract

RECIPE

Preparation time: 10 min. + month
Serves: 3 x 50 ml

INGREDIENTS

100 g raw cocoa beans*
250 ml of alkohol 40%**

*you can buy whole beans or crushed. It’s better to buy raw, certified organic beans.

**vodka, bourbon, brandy or rum – use whatever you like ;)

PREPARATION

  1. Prepare air-tight container, jar for example.
  2. If you use whole cocoa beans, grate them or cut into smaller pieces, place in a container, and pour with alcohol.
  3. Close the container, shake the mixture until combined and store in a dark place for a minimum one month.
  4. Shake it from time to time (in a perfect world every day, but less wouldn’t make much difference ;).
  5. After a month, the extract should be ready. Pour it into sterilized bottles (preferably from dark glass). Finished ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.