Ekstrakt z czekolady (ziaren kakaowca)
Po tym jak 3 lata temu wyprodukowałam pierwszą serię ekstraktu z wanilii, w zaciszu mojego królestwa powstało wiele DIY’owych dóbr. Robione własnoręcznie przyprawy, roślinne mleka i sery, czy przetwory smakują najlepiej, bo dokładnie tak jak to sobie zaplanowałam. Jeśli potrzebujesz chwilę pomedytować, polecam tego typu działania – one oczyszczają umysł ;)
Ziarna kakaowca tak jak i czekolada, zawierają co najmniej kilka substancji psychoaktywnych – poprawiających nastrój i wywołujących uczucie relaksu. Ekstrakt z ziaren kakaowca to nic innego jak esencja smaku i zapachu czekolady. Dodany do czekoladowych wypieków, intensyfikuje ich smak. Możesz go również dodawać do deserów, kawy i smoothie’sów. Miesiąc oczekiwania jest tego wart :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
100 g ziaren kakaowca*
250 ml alkoholu 40%**
*można je nabyć w formie całych ziaren lub pokruszonych (ta druga opcja odbiera ci nieco roboty). Najlepiej kupić certyfikowane organiczne i surowe ziarno.
**może być wódka, bourbon, brandy czy rum – co tam lubisz ;)
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj sobie szczelnie zamykany pojemnik np. słoik.
- Jeśli używasz całych ziaren, zmiel je lub pokrój na mniejsze kawałki, umieść w pojemniku i zalej alkoholem.
- Pojemnik zakręć, zawartość przemieszaj i schowaj w ciemnym miejscu na minimum miesiąc.
- Zawartość pojemnika przemieszaj raz na jakiś czas, jak ci się przypomni (w idealnym świecie codziennie, ale jak czasem zapomnisz to nic się przecież nie stanie ;).
- Po miesiącu ekstrakt powinien nabrać odpowiedniej mocy, przelej go do wysterylizowanych (wyparzonych) buteleczek (najlepiej z ciemnego szkła). Gotowe ;)
Chocolate extract – cocoa beans extract
RECIPE
INGREDIENTS
100 g raw cocoa beans*
250 ml of alkohol 40%**
*you can buy whole beans or crushed. It’s better to buy raw, certified organic beans.
**vodka, bourbon, brandy or rum – use whatever you like ;)
PREPARATION
- Prepare air-tight container, jar for example.
- If you use whole cocoa beans, grate them or cut into smaller pieces, place in a container, and pour with alcohol.
- Close the container, shake the mixture until combined and store in a dark place for a minimum one month.
- Shake it from time to time (in a perfect world every day, but less wouldn’t make much difference ;).
- After a month, the extract should be ready. Pour it into sterilized bottles (preferably from dark glass). Finished ;)
BRAK KOMENTARZY