Czekoladowe batony / kulki z płatków

Co robisz kiedy nagle zapragniesz czegoś słodkiego, a sklepy zamknięte, albo daleko, lub cokolwiek innego uniemożliwia ci spełnienie tej zachcianki?

Dziś możesz poznać mój sposób na radzenie sobie z tematem. Jest nim najprostszy przepis świata, z zeszytu mojej mamy, który powstał w czasach kiedy nie było niczego. Wymaga kilku tanich i łatwo dostępnych składników, które większość z Was ma w domach. Ostrzegam, to deser w stylu brzydkie, ale smaczne! Można go podać w formie batonów (jeśli masz odpowiednią formę) lub kulek. Można użyć płatków bezglutenowych albo zwykłych. Polać gotowe batony / kulki roztopioną czekoladą albo zostawić sauté.

Czekoladowe batony / kulki z płatków owsianych – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: ok. 6 batonów lub 10 kulek

SKŁADNIKI

2 szklanki płatków owsianych*
6-8 łyżek oleju kokosowego**
6-8 łyżek mleka roślinnego
2-4 łyżki kakao
2-4 łyżki ksylitolu***
szczypta soli

+ opcjonalnie gorzka czekolada do pokrycia batonów / kulek (najlepiej bez dodatku cukru ;)

TIP: konsystencja masy powinna być zwarta, ale nie za sucha stąd też takie przedziały ilościowe, każde płatki inaczej będą chłonęły wilgoć.

*zwykłych górskich lub GF
**lub masła
***lub cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Olej kokosowy, mleko, ksylitol (lub inny cukier), kakao i sól umieść w garnku, wymieszaj i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się ksylitolu (cukru).
  2. Dodaj płatki, wymieszaj, poczekaj, aż wszystko dobrze się połączy i zdejmij z gazu.
  3. Z gotowej masy uformuj kulki lub umieść je w formie na batony lub w dużej prostokątnej formie na ciasto, umieść do ostygnięcia. Gotowe.
  4. Jeśli kulki / batony planujesz pokryć czekoladą, rozpuść ją w kąpieli wodnej z odrobiną roślinnego mleka, tak by uzyskała konsystencję pozwalającą na rozprowadzanie jej. Batony łatwo pomalować z wierzchu, a kulki można nabijać na patyczek i zanurzać w czekoladzie, odkładać na papierze do pieczenia, pozostawić do momentu ostygnięcia i stwardnienia czekolady.

TIP: Ja używam zawsze bezglutenowych płatków owsianych, ale możesz użyć każdych innych. Te instant będą szybciej gotowe i lepiej się kleiły niż górskie. Możesz też dodać do płatków dmuchany ryż lub inne ekspandowane ziarno dla urozmaicenia. Możesz nawet pokusić się o dodanie drobno posiekanych orzechów (wtedy musisz dać mniej płatków oczywiście). Olej kokosowy używam nierafinowany, ale to dla wielbicieli kokosowego posmaku, inny mogą użyć rafinowanego lub wegańskiego masła. Mleko roślinne każde będzie okej. Kakao najlepiej takie klasyczne, gorzkie w proszku. Ksylitol można zastąpić dowolnym cukrem czy słodzikiem, a nawet syropem czy melasą (możliwe, że wtedy trzeba dodać odrobinę więcej płatków). Konsystencja powinna być taka, by się dało uformować kulki, jeśli jest zbyt płynna, dodaj więcej suchych składników, jak za sucha – płynnych. Jeśli robisz batony to możesz zrobić je w płaskiej blaszce, którą wstawisz na jakieś 20 minut do zamrażalnika, a po wyjęciu spokojnie pokroisz na mniejsze części.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.