Dyniowe mleko migdałowe
Najlepsze mleko roślinne jest świeżo robione w domu. Produkcja mleka migdałowego to dosłownie 5 minut (odliczając czas jaki moczą się migdały), a przez to że robisz je sam masz wpływ na intensywność smaku (w zależności od ilości dodanej wody będzie bardziej skondensowane lub totalnie lekkie).
Dzisiaj piąty dzień tygodnia i dyniowe smakowe mleko. Aromatyczne i pachnące. Drink me!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1/2 szklanki migdałów*
3 szklanki filtrowanej wody*
1/3 szklanki purée z dyni
4 łyżeczki przyprawy do dyni
1-2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki ksylitolu rozpuszczonego w odrobinie ciepłej wody
szczypta soli
+ woda do namoczenia migdałów (którą później wylejesz)
TIP: *Jeśli ci się nie chce robić mleka użyj gotowe (olej pierwsze 2 składniki ;)
PRZYGOTOWANIE
- Migdały namocz w filtrowanej wodzie przez noc.
- Następnego dnia umieść je w kielichu blendera, dodaj szczyptę soli i filtrowaną wodę, blenduj 2-3 minut.
- Teraz przy użyciu gazy umieszczonej na sicie i miska pod spodem, przefiltruj mleko. To co pozostanie w gazie ściśnij, aby odzyskać jak najwięcej mleka (to co zostanie w gazie możesz wyrzucić lub użyć do zrobienia np. ciastek).
- Gotowe mleko umieść z powrotem w kielichu blendera wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Napój gotowy. Podawaj od razu po zrobieniu na zimno lub podgrzej (też jest smaczne).
Pumpkin almond milk
RECIPE
INGREDIENTS
1/2 cup almonds*
3 cups filtered water*
1/3 cup pumpkin puree
4 tsp pumpkin spice
1-2 tsp vanilla extract
2 tsp of xylitol dissolved in a little warm water
pinch of salt
+ Water to soak almonds
* If you don’t want to make your own milk use store-bought one and skip first 2 ingredients.
PREPARATION
- Soak almonds in filtered water overnight.
- Next day drain and rinse the beans from their soaking water and grind them with fresh water with a pinch of salt.
- Line the strainer with nut bag or cheese cloth, and place over a container. Pour the almond mixture into the strainer.
- Gather the nut bag or cheese cloth around the almond meal and twist close. Squeeze and press with clean hands to extract as much almond milk as possible.
- Put milk with remaining ingredients in blender and mix for a while. Serve cold or heat ;)
BRAK KOMENTARZY