Syrop dyniowy / Pumpkin Spice Latte & more

Kolejny poranek, kolejny kawałek dyni. Dziś przepis na syrop korzenny z dodatkiem dyniowego purée. Taki jak w jesiennym latte z bitą śmietaną w sieci kawiarni na S… tylko że lepszy, bo cruelty-free i z ksylitolem (zamiast tony rafinowane cukru).

Poza kawą syrop idealnie pasuje do naleśników, owsianki, dyniowego chleba, prażonych orzechów czy jaglanych deserów. Ja zrobiłam jedną porcję, ale radzę wam zrobić więcej bo szybko znika.

Syrop dyniowy DIY - eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: słoik 300 ml

SKŁADNIKI

1/2 szklanki wody
5-6 łyżek purée z dyni
1/4 szklanki ksylitolu
2-3 łyżeczki przyprawy do dyni*
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

*skład przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE

  1. W rondelku umieść wodę i ksylitol, podgrzewaj aż ksylitol całkowicie się w niej rozpuści (temp. topnienia 93 stopnie).
  2. Dodaj pozostałe składniki (poza ekstraktem z wanilii) i wymieszaj, trzymaj nad źródłem ciepła nie doprowadzając do wrzenia ok. 10 minut.
  3. Odstaw do ostygnięcia, wymieszaj z ekstraktem z wanilii.
  4. Gotowy syrop przelej do sterylnego słoika. Przechowuj w lodówce.


Homemade pumpkin spice latte syrup

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 20 min.
Serves: jar 300 ml

INGREDIENTS

1/2 cup water
5-6 tbsp pumpkin puree
1/4 cup xylitol
2-3 tsp pumpkin spice*
1 tsp vanilla extract
pinch of salt

* The composition of spice 1 teaspoon cinnamon, 1/2 teaspoon ground ginger, 1/4 teaspoon ground allspice 1/4 teaspoon ground cloves, 1/4 teaspoon nutmeg

PREPARATION

  1. In a saucepan place the water and xylitol, heat until xylitol completely dissolved (xylitol melting point is 93 degrees).
  2. Add the remaining ingredients (except vanilla extract) and mix, hold it over the source of heat without bringing to a boil approx. 10 minutes.
  3. Leave to cool, stir in the vanilla extract.
  4. Store in a sterile jar (in fridge).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • świetny ten syrop! podoba mi się wersja z ksylitolem, bo osobiście nie jest fanką przesłodzonych cukrem syropów, ale ten na 100% zrobię :)

    • eat me please

      No ja właśnie mam to samo, gotowe produkty sa dla mnie za słodkie no i do tego zawierają składniki których staram sie unikać więc robię sama. Mam nadzieję że ci przypadnie do gustu ;)